A kormány szerint a dunai vasmű tulajdonosa „mindent megígért, de szinte semmi sem teljesült”

gazdaság
október 01., 15:37

„Segíteni fogjuk a munkavállalókat, ami attól is függ, hogy a következő napokban, hetekben mi történik a vasművel” – mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára azután, hogy tartozás miatt felszámolást indítottak az egykori Dunaferr utódcégével, a Liberty Steel tulajdonában álló Dunarolling Dunai Vasművel szemben.

Lóga Máté, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért, iparért, pénzügyi forrásokért és makrogazdasági elemzésért felelős államtitkára a dunaújvárosi vasmû helyzetéről tartott sajtótájékoztatón
photo_camera Lóga Máté, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért, iparért, pénzügyi forrásokért és makrogazdasági elemzésért felelős államtitkára a dunaújvárosi vasmű helyzetéről tartott sajtótájékoztatón Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Az akkor épp csőd szélén álló, felszámolt Dunaferr hivatalosan tavaly októberben került a Liberty Steelhez. Az adófizetőknek százmilliárdos veszteséget okozó transzfer egyik fő indoka négyezer munkahely megmentése volt, a Nagy Márton vezette gazdasági minisztérium akkor „megmentési folyamatként” büszkélkedett a tranzakcióval. Ehhez képest az indiai vezetés inkább trükkös leépítésről döntött.

A felszámolás bejelentése után az NGM közleményt is kiadott, ebben azt írták, „a Liberty mindent megígért, de szinte semmi sem teljesült”.

Az új tulajdonos Lóga Máté gazdaságstratégiáért, iparért, pénzügyi forrásokért és makrogazdasági elemzésért felelős államtitkár szerint legfőképpen azt vállalta, hogy a dolgozók megélhetését elősegíti, azonban sajnálatos módon ebben csekély előrelépés történt. Szeptember végére a Dunai Vasmű ismét nehéz helyzetbe került, mivel a tulajdonos vállalásai csak kis mértékben teljesültek, mondta a Portfolio szerint a sajtótájékoztatón.

Az államtitkárok szerint az NGM készen áll a beavatkozásra attól függően, hogy milyen forgatókönyv valósul meg a következő napokban, hetekben a cég működését illetően. Czomba szerint napokon belül lehetnek foglalkoztatási problémák, a minisztérium szükség esetén munkahelymegőrzéssel, munkahelyteremtéssel és átképzéssel kapcsolatos programokkal segíthet. „Betárazunk minden eszközzel, amire csak szükség van, de bízunk abban, hogy rendeződik a helyzet” – mondta Czomba.

Kiemelt videóink