Felszámolják a Dunaferr utódcégét is

belföld
október 01., 11:20

Tartozás miatt felszámolást indítottak Magyarország legnagyobb acélipari vállalatával - az egykori Dunaferr utódcégével, a Liberty Steel tulajdonában álló Dunarolling Dunai Vasművel - szemben, írja a Portfolio.

A dunaújvárosi vasmű utódcégeit energiával ellátó ISD Power - ami másfél éve szintén felszámolás alatt áll - kedden jelentette be, hogy mivel az indiai Liberty Steel tulajdonában álló gyár az elmúlt egy évben jelentős tartozást halmozott fel,

kezdeményezik a felszámolási eljárást.

photo_camera Fotó: Máthé Zoltán

Az akkor épp csőd szélén álló, felszámolt Dunaferr hivatalosan tavaly októberben került a Liberty Steelhez. Az adófizetőknek százmilliárdos veszteséget okozó transzfer egyik fő indoka négyezer munkahely megmentése volt, a Nagy Márton vezette gazdasági minisztérium akkor „megmentési folyamatként” büszkélkedett a tranzakcióval.

Ehhez képest az indiai vezetés inkább trükkös leépítésről döntött.

A cég két leányvállalata idén augusztusra olyan szinten vált fizetésképtelenné, hogy NAV-végrehajtás indult ellenünk, nem tudták kifizetni a dolgozói béreket. Az igazgatóságnál akkor több százan tüntettek. Szeptemberre a korábban nyolc-kilencezer, de még öt-hat éve is mintegy ötezer embert foglalkoztató gyár szinte teljesen kiürült.

Címlapon: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Sanjeev Gupta, a Liberty Steel ügyvezető elnöke. Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Kiemelt videóink