Irán majdnem 200 rakétával támadta meg Izraelt, de a Vaskupola mindent hárított

külföld
október 01., 18:46
  • Irán kedden kora este, nem sokkal fél 7 után egyszerre rengeteg ballisztikus rakétával támadott Izraelre.
  • A támadásra Hameini ajatollah, a perzs ország vallási vezetője adta aki a parancsot.
  • Az izraeli Vaskupola védelmi rendszer és az ország segítségére siető szövetséges amerikai hadsereg azonban minden, lakott területeket fenyegető ballisztikus rakétát le tudott szedni.
  • A támadásnak így végül nem volt egyetlen izraeli súlyos sérültje sem.
  • Izrael közelebbről nem definiált választ helyezett kilátásba, Irán pedig azt, hogy válasz esetén újra csapást mér.

A BBC jelentése szerint az izraeli hadsereg (IDF) a magyar idő szerint fél hét után közölte, hogy Irán rakétákat indított Izrael felé. A hírügynökség szerint a zsidó államban megszólaltak a szirénák.

A hadsereg rögtön ezután a lakossághoz fordult, figyelmeztetve mindenkit, hogy kövessék az utasításokat és ha szirénázást hallanak, vonuljanak védett helyre és további értesítésig maradjanak is ott. Ez volt az IDF infografikája arról, hogy Izraelen belül hol szólaltak meg a szirénák:

A csoportokban érkező ballisztikus rakéták hamar el is érték Izraelt, a légvédelem és a rakétaelhárító rendszer bekapcsoltak, az égen robbanások látszódtak és néhol szinte folyamatos volt a robbanások zaja.

link Forrás

Közben Jaffában terrortámadás történt, két fegyveres férfi négy embert megölt, hetet pedig megsebesített az első jelentések szerint, mielőtt a rendőrök lelőtték volna őket.

Robbanásokról érkeztek hírek Közép-Izraelből, a Negev sivatag környékéről és a Saron régióból is. Utóbb kiderült, hogy döntő részben a vaskupola találatai voltak ezek, de néhány támadó rakéta eljutott a becsapódásig, igaz lakatlan területeken.

Az IDF rádiócsatornája szerint közel 200 rakétát lőttek ki rájuk összesen. Az iráni ENSZ-misszió szerint ha Izrael válaszcsapást mér rájuk, pusztító választ fognak arra adni. Egy iráni diplomata a Reutersnek azt mondta, hogy a támadásra személyesen Hamenei ajatollah, az ország vallási vezetője adta ki a parancsot.

Joe Biden amerikai elnök közben parancsot adott a hadseregnek, hogy keljenek Izrael védelmére és szedjék le az ország felé kilőtt rakétákat. A Fehér Ház bejelentette, hogy az elnök és Kamala Harris alelnök a filmekből is ismerős műveleti szobából követik az eseményeket. Jöttek is jelentések arról, hogy egyes támadó fegyvereket már Jordánia légterében sikerült megsemmisíteni, de az nem derült ki, hogy ez tényleg az amerikaiak műve volt-e.

Az izraeli mentőszolgálat összesen két könnyebb repeszsérültről számolt be Tel Aviban. Az IDF este fél nyolc előtt nem sokkal közölte, hogy a lakosság elhagyhatja az óvóhelyeket.

Itt egy, az IDF által publikált videó arról, ahogy az iráni rakéták a szent helyek fölött repültek Jeruzsálemben:

link Forrás

Az amerikai hadsereg egyik illetékese a CBS-nek még a támadás közben megerősítette, hogy Biden elnök parancsa után ténylegesen sikerült leszedniük több, Izrael felé elindított ballisztikus rakétát. Az IDF nem sokkal ezután bejelentette, hogy a lakosok Izrael egész területén kijöhetnek az óvóhelyekről.

Az izraeli hadsereg kedden már nem számít újabb iráni támadásra. Este háromnegyed nyolc tájban újra megnyitották Izrael légterét a polgári repülőjáratok előtt.

Jelentések szerint nem minden egyes iráni rakétát szedett le a Vaskupola nevű híres izraeli védelmi rendszer, több becsapódásról is érkeztek jelentések. Ez azonban nem működési zavar eredménye: a Vaskupola úgy működik, hogy a rendszer előrejelzi minden egyes érkező rakéta várható becsapódási helyét és csak azokat szedi le automatikusan, amelyek lakott területeket veszélyeztetnek. Hatékonyságát jól mutatja, hogy a sorban befutó jelentések szerint egyáltalán nincsenek súlyos izraeli sérültek, az iráni rakéták csak két embert sebeztek meg könnyebben, ezeknél sokkal több enyhe sérülést okozott az, amikor az óvóhely felé szaladók izgalmukban elbotlottak. A Reuters szerint az egész támadás egyetlen - egyelőre állítólagos - halálos áldozata palesztin lehet: a hírügynökség katonai forrása szerint egy ember meghalhatott és többen megsérülhettek amikor rakétarepeszek hullottak a Nyugati Parton található palesztin városra, Jerikóra.

Kiemelt videóink