Izrael további csapatokat küld a libanoni szárazföldi művelethez

külföld
október 02., 10:23

Újabb katonai csapatokat küld Izrael a libanoni szárazföldi művelethez - írja a BBC. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerdán jelentette be, hogy „további erők” csatlakoznak „a Hezbollah célpontjai elleni korlátozott, helyi, célzott rajtaütésekhez” Dél-Libanonban.

Füst gomolyog egy dél-libanoni területére mért izraeli légicsapás helyszínén 2024. szeptember 25-én.
photo_camera Füst gomolyog egy dél-libanoni területére mért izraeli légicsapás helyszínén 2024. szeptember 25-én. Fotó: AFP

Az izraeli hadsereg hétfő éjszaka kezdte meg „korlátozott, helyi és célzott” szárazföldi műveletének végrehajtását a Hezbollah ellen Dél-Libanonban, miközben folytatták a határ közelében lévő területek ágyúzását, és légicsapásokat hajtottak végre a fővárosban, Bejrútban. Az „Északi Nyilaknak” nevezett műveletet pár nappal a Hezbollah vezetője, Haszan Naszrallah sejk likvidálása után kezdték el végrehajtani az izraeli védelmi erők, és nem egész két héttel azután, hogy célzott támadás érte a síita milícia és politikai szerveződés vezetőit, amikor felrobbantak a zsebükben az általuk használt csipogók.

Korábban a Hezbollah közölte, hogy szerdán visszavert egy izraeli szárazföldi támadást egy dél-libanoni határ menti faluban, de az izraeli hadsereg ezt nem erősítette meg.

Az IDF közben új evakuálási figyelmeztetést adott ki szerda reggel 25 dél-libanoni faluban. Az IDF arab szóvivője, Avichay Adraee azt üzente az érintett libanoni lakosoknak, hogy az izraeli hadsereg nem szándékozik bántani őket, azonban azonnal evakuálniuk kell az Awali folyótól északra – ami az izraeli határtól körülbelül 50 kilométerre találkozik a parttal –, hogy mentsék az életüket.

Mint írta, „bárki, aki a Hezbollah elemei, létesítményei és harci felszerelései közelében tartózkodik, az életét teszi kockára. A Hezbollah által katonai célokra használt házakat várhatóan célba veszik. Azonnal evakuálják otthonaikat, és ne déli, hanem bármilyen másik irányba meneküljenek.”

Kiemelt videóink