Alig kell adózniuk a Magyarországon játszó focistáknak a fizetésük után

foci
október 03., 08:50

Magyarországon hétpecsétes titokként őrzik a klubok, hogy egy-egy focistának mekkora fizetést adnak, így csak az UEFA adataiból lehet kikövetkeztetni, hogy havi 4,5 millió forint lehet az átlag. Az viszont biztosan tudható, hogy nagyon kedvező adózási környezetet alakított ki számukra az állam, hiszen a bérük nem a személyi jövedelemadó hatálya alá tartozik, hanem évi 500 millió forintos (havi bő 41 millió forintos) jövedelemig az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) alá tartoznak.

Ez pedig a G7 szerint azt eredményezi, hogy gyakorlatilag igazi adóparadicsom a focisták számára Magyarország. Miközben ugyanis „az európai országok többségében a focisták bruttó bérének 40-50 százalékát vonják el személyi jövedelemadó formájában, nálunk ugyanilyen jogcímen kevesebb, mint 10 százalékot fizetnek a labdarúgók”.

Magyarországnál kedvezőbb helyzetben a lap szerint csak a Csehországban és Monacóban játszó focisták vannak. Utóbbi városállamban közismerten nincs szja, míg a cseheknél azért adóznak ennyire keveset a labdarúgók, mert dolgozhatnak vállalkozóként. Így szja-t ők sem fizetnek, legalábbis abban a formában nem, ahogy egy átlag alkalmazott, a bérük adóterhe pedig átlagosan 9 százalék körül lehet.

A lap felidézi a KPMG korábbi tanulmányát, amely azt vizsgálta, mennyibe kerülne egy egymillió eurót kereső játékos a klubjának az szja és a fizetendő járulékok figyelembevételével. „Mindent egybevetve a munkáltató, tehát a klub teljes költsége Franciaországban több mint 2,7 millió euró lenne, de meghaladná a 2 milliót Portugáliában, Angliában és Hollandiában is. Magyarországon ezzel szemben a csapatoknak mindössze 1,18 millió euróba kerül az egymilliós bér”.

Kiemelt videóink