Dél-koreai rakétákat fognak gyártani Lengyelországban

fegyver
október 03., 19:10

Dél-koreai CGR-080 rakéták lengyelországi gyártásáról írt alá megállapodást egyik vezető, lengyel fegyvergyártó, a WB Group és a dél-koreai Hanwha Aerospace. Ezeket a rakétákat pont azokhoz a K239 Chunmoo rakéta-sorozatvető rendszerekhez használják, amiket Lengyelország nemrég vett Dél-Koreától.

K239 Chunmoo rakéta-sorozatvető rendszer
photo_camera K239 Chunmoo rakéta-sorozatvető rendszer Fotó: ARTUR WIDAK/NurPhoto via AFP

A koreai rakétakilövőket, amikből eddig 290-et rendeltek meg, lengyel Jelczekre szerelik.

A dél-koreai K239 Chunmoo rakétavető működés közben
photo_camera A dél-koreai K239 Chunmoo rakétavető működés közben Fotó: HANDOUT/AFP

A szerződés a technológiaátadásokat, licencmegállapodásokat és egy új gyár építését is tartalmazza. Az üzem évente több ezer rakétát fog gyártani a HOMAR-K rakétarendszerhez, ami a K239 Chunmoo lengyel adaptációja. Emellett a WB Group külön szerződést írt alá Dél-Koreával Warmate 3 típusú kamikaze-drónok szállításáról, így ez lesz az első lengyel védelmi vállalat, amely ellátja a dél-koreai hadsereget. A lengyel védelmi minisztérium szerint a dél-koreaiakkal kötött szerződésújabb lépés a rakétagyártási autonómia megszerzése és a potenciális agresszorok elrettentésére szolgáló képességek kiépítése felé.

lengyelország nemrég Indiával is kötött egy védelmiipari megállapodást, hogy az idiaiak az oroszok kihagyásával tudják modernizálni a hadseregüket. (Notes from Poland)

Kiemelt videóink