Az indiai kormány szerint túl kemény és aránytalan lenne, ha kriminalizálnák a házasságon belüli nemi erőszakot

külföld
október 04., 10:38

Indiában a legfelsőbb bíróság előtt több olyan petíció is van, amelyek még a brit korszakból származó törvényt változtatnák meg. A jelenleg hatályos törvények szerint ugyanis nem lehet vád alá helyezni a férfit a feleségével szemben elkövetett nemi erőszak miatt.

A petíciókban az 1860 óta létező indiai büntetőtörvénykönyv 375. szakaszát törölnék, az ugyanis több mentességet fogalmaz meg, amikor a szex nem minősül nemi erőszaknak. Az egyik ilyen, amikor ezt a férfi a saját, nem kiskorú feleségével szemben követi el.

Az indiai kormány, a vallási csoportok és a férfijogi aktivisták azonban bármiféle törvénymódosítást elleneznek, szerintük ugyanis a házasság a szexbe való beleegyezést is jelenti, ezt pedig később nem vonhatja vissza a feleség. A belügyminisztérium szerint a törvényben számos olyan paragrafus van jelenleg is, amely védi ilyen esetekben a nőt.

Mostanáig egyébként a bíróságok megosztott ítéleteket hoztak az ilyen esetekben, volt amely elítélte a férjet, míg más felmentette.

A belügyminisztérium közleménye szerint a házasságon belül elkövetett nemi erőszak kriminalizálása súlyosan befolyásolná a házastársi kapcsolatokat, a házasság intézményében pedig komoly zavarokat idézne elő. Ez túlságosan kemény és aránytalan lépés lenne a kormány szerint.

Egy friss kormányzati felmérés szerint egyébként Indiában 25 házas nőből legalább házasságon belül elkövetett nemi erőszak áldozata. (BBC)