Letartóztattak egy kambodzsai szobalányt Malajziában, amiért a kambodzsai vezetőket kritizálta

külföld
október 04., 10:47

Szobalányként dolgozott Malajziában az a kambodzsai nő, akit letartóztattak, majd kitoloncoltak az országból, miután az egyik közösségi oldalon a kambodzsai kormány vezetőit bírálta.

A 36 éves nő évek óta dolgozott Malajziában, és a múlt héten tartóztatták le a malajziai hatóságok a kambodzsai kormány kérésére.

Emberi jogi csoportok már több délkelet-ázsiai kormányt bíráltak, amiért segítik egymást a „politikai másként gondolkodók” letartóztatásába és deportálásában.

photo_camera Kambodzsa miniszterelnöke, Hun Manet Fotó: TANG CHHIN SOTHY/AFP

A Human Rights Watch felszólította a thaiföldi kormányt, hogy ne kényszerítse a politikai másként gondolkodókat arra, hogy visszatérjenek tekintélyelvű hazájukba, például Vietnamba, Laoszba, Kambodzsába és Kínába.

A Freedom House szerint a száműzött másként gondolkodók kitoloncolásának, pontosabban hazájukba visszaküldésének gyakorlatát „világszerte egyre több kormány használja a másként gondolkodók elhallgattatására”.

Ha a most letartóztatott és kitoloncolt szobalányt minden vádpontban elítélik, akár öt év börtönbüntetésre és pénzbüntetésre is számíthat. (CNN)

Kiemelt videóink