Ismert Putyin-kritikus orosz ellenzéki halt meg Harkivnál orosz tüzérségi tűzben

külföld
október 07., 06:15

Ildar Dadin, az ismert orosz ellenzéki, aki Ukrajnában Kijev oldalán harcolt, az őt beszervező csoport szerint harc közben meghalt. Ennek a Polgári Tanács nevű csoportnak a szóvivője az orosz aktivista haláláról nyilatkozva azt mondta, hogy Dadin „hős volt, és az is marad”.

Dadin akkor vesztette életét, amikor önkéntes zászlóaljának, az Oroszország Szabadsága Légiónak a katonái orosz tüzérségi tűz alá kerültek az északkelet-ukrajnai Harkiv régióban. Egyelőre nincsenek további részletek, és maga a légió sem adott ki nyilatkozatot, csak annyit közölt, hogy „a katonai művelet még mindig aktív”.

Ildar Dadin egy évtizeddel ezelőtt vált ismertté Oroszországban arról, hogy kitartóan szervezett békés tüntetéseket, miközben a politikai elnyomás egyre fokozódott. Ő volt az első, akit az alapján a 212. 1. cikkely alapján vontak felelősségre, amely 2014-ben bűncselekménynek minősítette a tüntetésekre vonatkozó, egyre szigorodó orosz szabályok ismételt megsértését; a jogszabályt hamarosan Dadin-törvénynek nevezték el.

Az ő esetében ez a tiltakozás egyszerűen azt jelentette, hogy egy transzparenssel állt Moszkva utcáin. Ezért két és fél év börtönre ítélték. A cellájában azonnal éhségsztrájkba kezdett, de a börtönőrei addig kínozták, hogy azt abbahagyta. Nem sokkal a 2017-es szabadulása után Moszkvában arról beszélt a BBC munkatársának, hogy a megbilincselt csuklójánál fogva lógott a falon, de az őrök nemi erőszakkal is megfenyegették.

Ildar Dadin egy 2017-es, nem sokkal a börtönből való szabadulása után készült fotón
photo_camera Ildar Dadin egy 2017-es, nem sokkal a börtönből való szabadulása után készült fotón Fotó: VASILY MAXIMOV/AFP

Amikor csatlakozott az Ukrajnáért harcoló orosz önkéntesekből álló zászlóaljhoz az év elején, ezt azzal magyarázta: „Nem tudok tétlenül ülni, és így az orosz gonoszság, az orosz bűnök cinkosává válni”.

Bár pacifistának tartotta magát, „az agresszió, a tömeges gyilkosságok, a kínzás, a nemi erőszak és a fosztogatás” miatt mégis fegyvert fogott az ukránok oldalán. Úgy érezte, hogy személyes felelősséget visel Oroszország ukrajnai inváziójáért. Azzal érvelt, hogy ő és orosz társai nem tudták megállítani Vlagyimir Putyint, mert hagyták, hogy a rendőri erőszak és a börtönnel való fenyegetés elriassza őket az utcáról.

Télen került az Oroszország Szabadsága Légióhoz, ami hivatalosan az ukrán fegyveres erőkhöz tartozik. Az újoncai főként orosz állampolgárok, akik abban reménykednek, hogy az, hogy segíthetnek Ukrajnának legyőzni Vlagyimir Putyint, az első lépés lesz a Kreml uralmának megszüntetése felé.

Kiemelt videóink