Hiába az online zaklatás, sok fiatal lány a FOMO miatt inkább nem törli le magát a közösségi oldalakról

ÉLET
október 08., 08:06

Egyre több lány és fiatal nő mondja azt, hogy volt már internetes zaklatás áldozata, de a FOMO, vagyis a kimaradástól való félelem miatt mégsem törlik le magukat a közösségi oldalakról, írja a Girlguiding felmérése alapján a Guardian. A kutatáshoz kétezer 7 és 21 év közötti nőt kérdeztek meg.

photo_camera A kép illusztráció. Fotó: GODONG/BSIP via AFP

A 11-21 évesek több mint fele a FOMO miatt marad fenn a közösségi oldalakon, pedig a megkérdezettek 20 százaléka azt állítja azt, zaklatták már őt online, és több mint egyharmaduk kapott kéretlen szexuális tartalmat. A felmérés azt is megállapította, hogy a 7 és 21 év közötti lányok és fiatal nők fele szorong a jövőjét illetően, és csak egynegyedük érzi magát nagyon magabiztosnak. A mindennapi életben tapasztalt szexizmus a biztonságérzetre is kihat, 47 százalék mondta azt, hogy kevésbé érzi magát biztonságban.

„A mindennapi életemben azt látom, hogy az irreális szépségszabványoknak való megfelelésre irányuló állandó nyomás és a szexizmus normalizálódása miatt a lányok sebezhetőnek és támasz nélkülinek érzik magukat” – mondta a lapnak 17 éves Jiya, a Girlguiding egyik arca. „Az állandó online jelenlét felerősíti ezt, jobban ki vagyunk téve az ítélkezésnek és az összehasonlításnak a test megszégyenítésén, a szexista vicceken, az online zaklatáson és a tárgyiasításon keresztül. Ez táplálja a magányt és aláássa az önbizalmunkat, ami csak még nehezebbé teszi, hogy pozitívan lássuk a jövőnket.”

Kiemelt videóink