Izrael szárazföldi hadműveleteket kezdett Libanon délnyugati részén

külföld
október 08., 10:52

Az izraeli hadsereg (IDF) kedden közölte, hogy szárazföldi hadműveleteket kezdett Libanon délnyugati részén, új övezetre terjesztve ki behatolásait, írja a Reuters (korábban a délkeleti határvidékre jelentettek be ilyen műveleteket). A zsidó állam az elmúlt napokban intenzív rakétacsapásokkal támadta északi szomszédját, amely egy része az iráni befolyás alatt álló Hezbollah kezében van. Az IDF a libanoni szárazföldi hadműveletet továbbra is helyi jellegűnek és korlátozottnak minősíti.

Az izraeli erők emellett arab nyelven figyelmeztették a strandolókat és a hajókat használókat, hogy kerüljék el a libanoni partok egy részét, mondván, hogy hamarosan megkezdik a Hezbollah elleni hadműveleteket a tenger felől.

Lakónegyed Bejrút déli elővárosában az izraeli légicsapások után 2024. október 8-án.
photo_camera Lakónegyed Bejrút déli elővárosában az izraeli légicsapások után Fotó: Houssam Shbaro/Anadolu via AFP

Libanonban az izraeli hadsereg még nagyobb nyomást gyakorolt az Irán által támogatott libanoni Hezbollahra. Az izraeli hadsereg éjjel csapást mért Bejrút déli külvárosaira, és közölte, hogy megölték a Hezbollah egyik magas rangú, a csoport költségvetéséért és logisztikájáért felelős vezetőjét.

A Reuters hírösszefoglalója szerint Irán „kedden óva intette Izraelt az iszlám köztársaság elleni bármilyen támadástól”. Egy héttel ezelőtt Teherán rakéták sorát lőtte ki a zsidó államra, ami a Közel-Keletet feszültségbe sodorta. Abbász Araqcsi külügyminiszter szerint „az iráni infrastruktúra elleni bármilyen támadás megtorlással fog járni”.

A külügyminiszter keddtől Szaúd-Arábiába és más közel-keleti országokba látogat, hogy regionális kérdéseket vitasson meg, és azon dolgozzon, hogy Izrael „bűntetteit” megállítsák Gázában és Libanonban – jelentette az iráni ISNA hírügynökség. Az Öböl menti arab államok igyekeztek megnyugtatni Teheránt semlegességükről, mondták az elmúlt napokban források a Reutersnek.

Az Axios amerikai hírportál izraeli tisztviselőket idézve azt mondta, hogy Irán olajlétesítményeit is találat érheti, ami komoly eszkalációt jelentene, ami felhajtaná a globális olajárakat. Joe Biden amerikai elnök pénteken azt mondta, hogy Izrael helyében elgondolkodna az iráni olajmezők elleni csapás alternatíváin, hozzátéve, hogy szerinte még nem jutott arra a következtetésre, hogyan válaszoljon Iránnak.

Kiemelt videóink