Nagy Mártonék elég komoly pénzt vettek ki a repteret és Vodafone-t megvásárló állami cégből

gazdaság
október 08., 06:43

Tőkét vonnak ki abból a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-ből, amely az állami nagybevásárlásokat intézi, írja a 24.hu. A cég alaptőkéjét a nemzetgazdasági miniszter döntése értelmében névértéken másfél milliárd forinttal leszállítják. A lépés azért váratlan, mert az elmúlt időszakban több lépésben is emelték a cég tőkéjét, 2022 óta több mint ezermilliárd forinttal.

Maga az alaptőke azoknál a lépéseknél csak kis mértékben változott, mivel úgynevezett ázsiós tőkeemelések voltak. A reptérvásárlás előtt például egy darab 1000 forintos névértékű részvénnyel emelték az alaptőkét, de annak az 1000 forintos részvénynek a kibocsátási értéke 848,8 millió euró volt (mai árfolyamon csaknem 340 milliárd forint volt), amiből 1000 forint került az alaptőkébe és 1000 forint híján 339 milliárd forint a tőketartartalékba. A mostani alaptőke-leszállítás összegét a 24.hu hasonló logikával kalkulálva 100 milliárd forintra becsüli.

A Corvinus az a gazdasági társaság, amely révén az állam részesedést szerzett a ferihegyi repteret működtető cégben 1400 milliárd forintért (a teljes vételár 4,54 milliárd eurót, nagyjából 1770 milliárd forintot tett ki, a másik vevő a francia Vinci S.A. volt), illetve a 4iG-vel közösen 660 milliárd forintért bevásárolta magát a Vodafone-ba. És a Corvinus szállt bele a spanyol Talgo megvásárlására kiszemelt Ganz-Mavag Europe Zrt.-be is az állam részéről, de abból az ügyletből a spanyol kormány ellenállása miatt nem lett semmi.

A lapnak az NGM nem válaszolt a tőkekivonás okáról, de feltételezhetően ez utóbbi ügylet meghiúsulása miatt született ez a döntés.

Kiemelt videóink