„Anya, valószínűleg hamarosan meg fogok halni” – megverték a börtönben a Putyin-ellenes röplapokat osztogató tinédzsert

külföld
október 09., 09:50

Elmondása szerint fizikailag és lelkileg is bántalmazták a börtönben azt a 16 éves orosz fiút, akit Putyin-ellenes röplapok osztogatása miatt ítéltek el öt évre júniusban. A Memorial nevű orosz emberi jogi csoport politikai fogolynak tartja.

Arszenyij Turbint azzal vádolták a hatóságok, hogy 2023 nyarán csatlakozott az oroszokból álló Ukrajna-barát egységhez, a Szabadságot Oroszországnak légióhoz, és ennek utasítására osztogatta a Putyin-ellenes szórólapokat. Turbin azt állította, soha nem csatlakozott a légióhoz, a röplapozás saját elhatározása volt.

Az ítélet ellen fellebbeztek, így Turbin még előzetesben van. A fiatal az édesanyjának október elsején azt írta, az egyik cellatársa, Azizbek többször megütötte őt, és azt mondta, „éjszaka nekem annyi lesz.”

Azt is leírta, hogy „terrorizmusra hajlamosnak” minősítették a fogva tartói. Turbin támogatói attól féltek, a cellában meg is ölhetik a fiatalt. A levél részleteit ők hozták nyilvánosságra

link Forrás

Turbin édesanyja, Irina Turbina azt mondta, fiát szeptember utolsó hetében magánzárkába helyezték, a cellában kialakult konfliktusra hivatkozva.

Fiát utoljára szeptember elején látta. Azt mondta, amikor bement hozzá, meg sem ismerte. A fiú korábban még optimista volt, bízott a fellebbezésben, szeptember 11-én azonban könnyes volt a szeme, és kérte az anyját, vigye ki onnan. „Nagyon rosszul vagyok. Anya, valószínűleg hamarosan meg fogok halni”.

Arszenyij Turbin
photo_camera Arszenyij Turbin Fotó: Meduza

Az anya az orosz elnöki emberi jogi tanács tagjához fordult, kérve, hogy avatkozzon közbe.

A nő legközelebb október 8-án tudott telefonon beszélni a fiával, aki azt mondta, a támadóját áthelyezték egy másik cellába, a többi társával pedig jól kijön.

(Meduza)