Ausztriában továbbra is patthelyzet van, az elnök már három párt vezetőjét is arra kéri, hogy oldják fel

külföld
október 09., 17:57

„Teljesen új helyzet az, hogy olyan győztese van a választásnak, akivel láthatóan egyetlen más párt sem akar kormányozni” – mondta mai tájékoztatóján Alexander Van der Bellen, Ausztria köztársasági elnöke. Az ő feladata most az lenne, hogy megbízást adjon valamelyik pártnak a kormányalakításra. A demokratikus szokások szerint ennek az FPÖ-nek kellene lennie, hisz a legtöbben, a választópolgárok csaknem 30 százaléka rájuk szavazott. Hogy ez miért nehéz kérdés, arról ebben a cikkben írtunk hosszan, de néhány pontban így foglalható össze a patthelyzet:

  • A szélsőjobboldali, oroszbarát FPÖ nyert Herbert Kickl vezetésével.
  • A második helyezett Néppárt (ÖVP) nem zárta ki a koalíciót, de azt igen, hogy Kickl annak bárhogy része legyen, pláne nem kancellári szerepben.
  • Kickl kizárta, hogy úgy menjenek bele egy koalícióba, hogy nem ő vezeti az országot.
  • A nagykoalíció a Néppárttal, a szociáldemokratákkal és a zöldekkel sem nem demokratikus, sem nem annyira életképes.

„A tegnapi és tegnapelőtti beszélgetéseim a pártvezetőkkel tovább erősítették ezt a benyomást, hogy egy klasszikus patthelyzettel állunk szemben" – mondta szerdán Van der Bellen. Mivel egyik koalíció sem szerezhetne többséget a három legnagyobb párt közül kettő nélkül, az elnök kijelentette, hogy meg fogja kérni ezen pártok vezetőit – az FPÖ-t, az ÖVP-t és a harmadik helyezett szociáldemokratákat –, hogy vizsgálják meg, milyen koalíciók lehetségesek, és a jövő hét végén számoljanak be neki.

„Valóban komolyan gondolja minden érintett azt, amit mondott? Tudom, hogy ez az elvárható, de egyértelműséget akarok. Egyértelműséget Ausztria számára” – mondta.

(Reuters)