A holland modellel állítanák félre az osztrák választást megnyerő FPÖ elnökét

külföld
szeptember 30., 17:03
  • Történelmi győzelmet aratott a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt a vasárnapi parlamenti választáson.
  • Az eddig kormányzó Osztrák Néppárton kívül mindegyik párt kizárta, hogy koalíciót kössön a győztessel.
  • Az Osztrák Néppárt a jelek szerint egy Herbert Kickl nélküli koalícióról tudna tárgyalni a Szabadságpárttal, Kickl azonban egyelőre hallani sem akar arról, hogy győztes pártvezérként ne ő legyen a kancellár.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) parlamenti választási győzelmével folytatódott Európa jobbra tolódása. Hollandiában Geert Wilders nyert novemberben, és hosszú menet után, ha őt magát nem is, de pártját, a Szabadságpártot bevették a koalícióba. A német AfD szeptemberben Türingiában nyert, két másik kelet-német tartományban második lett. Olaszországban 2022 óta van hatalmon Giorgia Meloni és szélsőjobboldali pártja, az Olaszország Fivérei.

Az osztrák győztes Herbert Kicklhez hasonló figurák siettek is gratulálni. „Identitás, szuverenitás, szabadság, és nincs többé illegális bevándorlás/menedékjog” – írta Wilders. Az AfD-s Alice Weidel közös fotóval gratulált, Marine le Pen a történteket a nép győzelmeként értékelte, Orbán Viktor pedig történelmi győzelemről posztolt.

photo_camera Kickl és Orbán a Karmalitában Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Messze van még egy FPÖ-vezette kormány

A részvétel igen magas, 78 százalékos volt, igaz, Ausztriában ez nem számít kiugrónak, nem egyszer volt már 80 százalék fölött is. Ezzel együtt hívószót jelentettek a kampány legfőbb témái, vagyis a bevándorlásügy, a gazdasági nehézségek (különösen a magyarhoz azért nem mérhető, osztrák mércével magas infláció) és az ukrajnai háború. Az FPÖ bevándorlási programja különösen riasztó volt sokaknak, például a tiszteletlenül viselkedő, iszlám országokból érkező külföldi gyerekeknek nem csak az iskolát, de családjukkal együtt az országot is el kéne hagyniuk.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.