Geert Wilders nem lesz miniszterelnök

külföld
március 13., 18:58

Geert Wilders szélsőjobboldali Szabadságpártja (PVV) a novemberi választások óta kínlódott a koalíciós tárgyalásokkal Hollandiában, február elején már sejteni lehetett, hogy nem alakul minden a tervek szerint, amikor az Új Szociális Szerződés (NSC) párt otthagyta a tárgyalóasztalt. Szerda este pedig Wilders jelentette be, hogy mivel nem minden koalíciós párt támogatja,

ezért nem ő lesz miniszterelnök.

Geert Wilders
photo_camera Geert Wilders Fotó: REMKO DE WAAL/ANP via AFP

Csak akkor lehetek miniszterelnök, ha a koalícióban lévő MINDEN párt támogatja. Ők nem támogatták. Jobboldali kabinetet szeretnék. Kevesebb menekültügyet és bevándorlást. A hollandok az elsők. A hazám és a választóim iránti szeretet nagyobb és fontosabb, mint a saját pozícióm” - írta.

A holland közmédia értesülése szerint Wilders Szabadságpártja és három másik konzervatív párt most egy olyan kompromisszumon dolgozik, miszerint a pártok elnökei nem ülnének be a kormányba, hanem a parlamentben maradnának. Helyettük a pártokhoz lazábban kapcsolódó politikusokat és szakértőket neveznének ki vezető kormányzati posztokra, és szorosan együttműködnének a parlamenttel.

Pedig a magyar kormány komolyan számolt azzal, hogy Wilders miniszterelnökségével újabb populista szövetségesük lehet az Európai Tanácsban. A pártelnök Orbán Viktorral is jóban van, 2016-ban például kávéztak, majd 2018-ban Győrben is összefutottak, Wilders könyvének bemutatóján. Orbán a novemberi választási győzelme után telefonon gratulált neki. 2022-ben Szijjártó Péter magyar külügyminiszter kitüntette Wilderst, aki szerinte „sosem félt felvállalni az álláspontját, legyen szó a migrációval szembeni fellépésről, az európai országok szuverenitásának védelméről vagy a béke fontosságáról és a szankciók kudarcáról”. Wildersnek a Magyar Érdemrend középkeresztjét adta. (Reuters)