Két hónapja még megalapozatlan sajtóhírnek nevezték a terveit, most maga Nagy Márton jelentette be az új kereskedelmi hatóságot

gazdaság
október 09., 18:37

2025. január 1-jével feláll a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) – jelentette be Nagy Márton az európai kereskedelem napján tartott rendezvényen a HVG tudósítása szerint. Augusztus közepén az NGM még megalapozatlan sajtóhírnek nevezte, hogy új kereskedelmi szuperhivatalt kaphat a nemzetgazdasági miniszter. Pedig a most ismertetett NKFH az akkor a Népszava által megszellőztetett tervektől alig tér el. Ide kerül majd:

  • a kereskedelempolitika szakmai támogatása,
  • a klasszikus fogyasztóvédelmi feladatok,
  • a kereskedelem élelmiszer-biztonsági felügyelete, valamint
  • a laborvizsgálatok egy részét is átveszik a Nébihtől.
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A korábbi hírekhez képest annyi a különbség, hogy nem a teljes Nébih kerülne át a hatósághoz, csak annak sok feladata, és nem Nemzeti Kereskedelmi Hivatalnak fogják hívni, ahogy azt a Népszava írta, hanem Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóságnak. Egyébiránt az történt, amit a lap két hónappal ezelőtt megírt. Azt is írták akkor, hogy az Agrárminisztérium és a Miniszterelnökség küzdöttek az átszervezés ellen, mert a presztízsveszteség mellett sokmilliárdos bevételtől esnek el, Nagy Márton viszont vállalkozott arra, hogy „kihozza a maximumot” az ágazatból, ehhez jóváhagyást is kapott.