Ráday utcai kollégiumi tűz: a református egyházi vezetők felelősségét firtató tárgyalás öt év után sem kezdődött el

bűnügy
október 09., 16:19

„Mai ítéletével a Fővárosi Törvényszék bebizonyította, hogy nem partner abban, hogy az ügyészség szelektálva a felelősök között, nem óhajtja felelősségre vonni azokat, akik a hatalom számára fontosak, és minden felelősséget 16 éves gyerekekre óhajt tolni az épületben helyet kapott református intézmények vezetői helyett” – így kommentálta Gál András ügyvéd, hogy felfüggesztett fogházbüntetést kapott az a fiatal, aki még 2019-ben felgyújtott társaival egy matracot, aminek következtében leégett a református fenntartásban lévő kollégium épülete a Ráday utcában, egy férfi pedig meghalt. Gál képviselte a tárgyaláson az elhunyt férfi családját és már korábban is elmondta, hogy szerinte az ügyészség nem a valódi bűnösök ellen emelt vádat.

„A tizenéves fiúk a matracot gyújtották fel, és ahogy több szakértői vélemény is kimondta, az épület nem gyulladt volna ki, ha a kollégiumban nem szabálytalanul tároltak volna éghető anyagokat. A 45 éves férfi halálához a kollégium leégése vezetett, de az ügyészség az intézmény felelősségét nem firtatja” – fogalmazott három éve a bírósági eljárás elején.

A most már elítélt fiatalok
photo_camera A most már elítélt fiatalok Fotó: Halász Júlia

Gál András a mostani ítélet kapcsán emlékeztet, hogy az ügyészség 7 év 6 hónap börtönt indítványozott az elkövetéskor még 16 évet sem betöltött vádlottakra. „Az eljárásban mindvégig, már 4 éve rendelkezésre állt 3 egybehangzó szakvélemény, mely szerint a tűz az épületre át se terjedt volna, ha az épületben nincsen tucatnyi tűzvédelmi szabálytalanság, pl. nem tárolnak a menekülési útvonalon nagy mennyiségű papírt, illetve bútorokat. Az ügyészséget ez nem érdekelte, a református egyházi vezetők felelősségét nem óhajtotta firtatni, így az ő felelősségüket a sértett egy másik, pótmagánvádas eljárásban kénytelen bizonyítani. E másik eljárásban még egyetlen érdemi tárgyalást sem tartott a Pesti Központi Kerületi Bíróság 40 hónap alatt!” – írta a 444-nek küldött üzenetében.

A Ráday kollégium 2019. január 23-án, este gyulladt ki. A tűzben egy ember, egy 47 éves, négygyermekes veszprémi férfi vesztette életét, aki a kollégiumban lakott, amikor Budapesten járt.