Videón, ahogy Orbán megtartja EP-beszédét, majd visszaszól von der Leyennek, Webernek, Dobrevnek és Magyarnak

POLITIKA
október 09., 12:15

Orbán Viktor az Európai Parlamentben mutatta be a soros uniós elnökség magyar programját. Nyitóbeszédét itt lehet videón visszanézni:

link Forrás

Beszéde legelején azt mondta, azért jött, hogy ébresztőt fújjon. Mario Draghi és Emmanuel Macron példáját követi, mert szerinte az Európai Uniónak változtatnia kell, erről jött ma meggyőzni a képviselőket.

Orbán szerint most súlyosabb a helyzet, mint eddig bármikor. Ukrajnában háború dúl, konfliktusok vannak a Közel-Keleten és Afrikában. A migrációs válság 2015 óta nem látott méreteket ölt, és a schengeni térség szétesése fenyeget minket. Mindeközben pedig Európa veszít globális versenyképességéből. Látható, hogy az Unió a saját sorsát meghatározó döntések előtt áll.

Orbán azt ígérte, a magyar elnökség a tanácsi munkában tisztességes közreműködő lesz, ugyanakkor megvédi az EU alapjogait. Szerinte az elnökségnek politikai felelőssége is van. A döntéseket ugyan nem nekik kell meghozni, de felvetik a problémákat és javaslatot tesznek.

photo_camera Fotó: Philippe BUISSIN/© European Union 2024 - Source : EP

Orbán szerint a legfontosabb probléma a versenyképesség, mert az EU gazdasági növekedése tartósan lassabb volt mint az USA-é és Kínáé. A digitális technológiában is lemaradt az EU, a szövetség a 24. órában van, gyors fellépést várnak a tagállamok az uniós intézményektől. Orbán szerint ugyanakkor van néhány siker is, amire építhet az EU, ilyen az akkumulátor-technológiára épülő ipara.

A miniszterelnök beszélt a migrációról is. Szerinte az uniós migrációs politika nem működik, „az illegális migráció az antiszemitizmus, homofóbia és nők elleni erőszak erősödését hozta”.

Orbán szerint szembe kell nézni a ténnyel, hogy Európa ma nem tudja a saját biztonságát garantálni. Ezért meg kell erősíteni az európai védelmi ipart. Ha Magyarország képes a GDP-je 2,5 százalékát védelemre költeni, az EU is képes erre.

Végül beszélt a nyugat-balkáni bővítés és a mezőgazdaság fontosságáról is. „Tegyük újra naggyá Európát” – zárta Orbán a felszólalását.

Ursula von der Leyen és a frakcióvezetők felszólalása után Orbán viszontválaszban reagált. Itt lehet videón visszanézni:

link Forrás

Azt mondta, ő a magyar elnökség programjáról akart beszélni, de von der Leyenék ehelyett látszólag pártpolitikai intifádát akarnak folytatni. Szerencsétlen dolognak tartja, hogy von der Leyen a nézetkülönbségeket rávetíti az elnökségi munkára. Régebben ilyen nem fordulhatott volna elő, de a Bizottság „sajnos” átpolitizálódott.

Orbán visszautasította von der Leyen 1956-al kapcsolatos kijelentését, szerinte semmi közös nincs 1956-ban és az orosz-ukrán háborúban. Az embercsempészekkel kapcsolatos vádat szintén visszautasította, Orbán szerint Magyarország visszatartja az embercsempészeket az EU-tól, ezért dicséretet kellene kapnia a kormánynak.

Orbán szerint az EU-nak stratégiát kell váltania Ukrajnával kapcsolatban, mert veszíteni fog. Azt javasolta, hogy az EU érveljen a béke és a tűzszünet mellett.

photo_camera Fotó: Philippe BUISSIN/© European Union 2024 - Source : EP

Orbán személyes megjegyzéssel tett Manfred Webernek. Azt mondta, a konfliktust az okozta, hogy Weber miatta nem lett bizottsági elnök 2019-ben. „Miattam nem ül ott, ezért haragszik rám”. Sajnálja, hogy a konfliktus hungarofób embert csinált Weberből, a szavait nem tudja komolyan venni.

A liberális Valerie Hayernek azt üzente, hogy ne vitassa el a magyaroktól, hogy joguk van leírni az alkotmányukban, hogy az apa férfi, az anya nő. A zöldpárti Terry Reintkének pedig azt mondta, nem mondott igazat, amikor arról beszélt, hogy rengetegen hagyják el Magyarországot. Ez rosszindulatú propaganda. A szélsőbaloldalnak azt üzente, nem engedi szabadon a Magyarországon fogvatartott német antifasisztát.

Viszontválaszának végén ismét elmondta, eredetileg azért jött, hogy elmondja, baj van, és változtatni kell. „De önök pártpolitikai összecsapást csináltak a találkozóból. Nem fogok adós maradni, ha megtámadnak, meg fogom védeni a hazámat” – zárta beszédét.

A képviselői hozzászólások után Orbán harmadszor is felszólalt. Itt lehet visszanézni:

link Forrás

Azt mondta, szívesen vitázott volna jogállamiságról vagy korrupcióról, de ezt a propaganda nem tette lehetővé. Többek között Daniel Freundnak és Dobrev Klárának is visszaszólt. Utóbbinak azt mondta, amikor a férje volt a miniszterelnök, Putyin ott ült a konyhájukban. Végül Magyarra is kitért. Szerinte „nyilvánvalóan azért vette fel a mandátumát, hogy a mentelmi joga mögé bújjon”.