Zelenszkij „győzelmi tervéről” is tárgyaltak volna a héten, de Biden lemondta az útját

külföld
október 09., 06:51

Joe Biden amerikai elnök lemondta a hétre tervezett négynapos németországi útját, amelynek a végén egy csúcstalálkozón megvitatták volna Zelenszkij „győzelmi tervét”. Biden a Milton hurrikán miatt marad Amerikában, amely szerdán érheti el Floridát. Ez a hurrikán az évszázad vihara lehet.

Olaf Scholz német kancellár megérti az indokokat, és azt ígérte, átütemezik a Biden-utazást, bár konkrétumokat egyelőre nem tudni. A csúcstalálkozóra 20 vezetőt vártak, Biden és Scholz mellett Keir Starmer brit miniszterelnököt és Emmanuel Macron francia elnököt is.

A vezetők a Ramstein amerikai légitámaszponton gyűltek volna össze, hogy megvitassák a Kijevnek nyújtandó katonai segítséget, és meghallgatták volna Zelenszkij „győzelmi tervének” legújabb változatát. Ennek egyik hangsúlyos követelése, hogy Ukrajna használhasson nagy hatótávolságú rakétákat orosz területek ellen. Biden eddig ezt ellenezte.

Közben többen aggódnak amiatt, mi lesz Ukrajna támogatásával, ha egy hónap múlva Donald Trump nyeri a választást. Trump ugyanis régóta szkeptikus az ügyben. Trump a múlt hónap végén tárgyalt Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel, és utána arról beszélt, „tisztességes alkut” szeretne látni a háború befejezésére. A találkozó előtt hangoztatta, ő is jó kapcsolatot ápol Putyinnal, és ha győz, „nagyon gyorsan megoldják” a kérdést.

Zelenszkij hétfő éjszaka arról beszélt, megértették a partnereik álláspontját, felmérték az összes valós lehetőséget Ukrajna számára, továbbfejlesztették a „győzelmi tervet”, és nyilvánosságra hozzák majd a jövőbeni akciókra vonatkozó stratégiájukat.

Volodimir Zelenszkij a németországi Ramstein Légibázison 2024. szeptember 6-án.
photo_camera Volodimir Zelenszkij a németországi Ramstein Légibázison 2024. szeptember 6-án. Fotó: Andreas Arnold/dpa via AFP

Kedden reggel már azt közölte, azt kérte a szövetségesektől, hogy adjanak több légvédelmi rendszert, hogy jobban feltartóztathassák az orosz dróntámadásokat.

Biden német útja csütörtöktől vasárnapig tartott volna, utána pedig Angolába utazott volna. A Fehér Ház közölte, hogy mindkét utazást elhalasztották, és szóvivője, Karine Jean-Pierre elismerte, hogy Biden elnökségéből kevés idő maradt az újratervezésre. „Három hónap nem hosszú idő. Mint tudják, ez hamar elrepül. El fog repülni” - mondta.

(Guardian)