Az évszázad vihara csap le szerda este Floridában

külföld
október 09., 06:46

Közeledik a Milton hurrikán a sűrűn lakott Tampa-öböl partjaihoz, akik Floridában maradtak, azok bedeszkázzák az ablakokat és felkészülnek arra, amire valójában nem lehet felkészülni, sokan azonban már elhagyták otthonaikat.

photo_camera Fotó: GIORGIO VIERA/AFP

A Miltont rendkívül veszélyes, ötös kategóriájú hurrikánná minősítették, várhatóan szerdán éri el Florida partjait. Floridában az elmúlt évek legnagyobb evakuálása zajlik, Joe Biden amerikai elnök kedden úgy fogalmazott, „élet-halál kérdése”, hogy mindenki elhagyja otthonát. Beszédében azt mondta, a Milton az elmúlt évszázad egyik legsúlyosabb vihara lehet Floridában. A Fehér Ház lemondta Biden tervezett németországi és angolai látogatását.

A múlt hónapban a négyes erősségű, Helene névre keresztelt Hurrikán pusztított a környéken, akkor 225 ember halt meg, 14 Floridában.

photo_camera Fotó: SPENCER PLATT/Getty Images via AFP

Egy a BBC-nek nyilatkozó férfi azt mondta, a mostani „sokkal rosszabb lesz, mint a Helene”. „Az autóm totálkárosra tört, mindannyiunkat elbocsátottak a munkahelyünkről, az ingóságaim tönkrementek. Ha ez a vihar lecsap, hivatalosan is hajléktalan leszek.”

Florida déli részén hosszú sorok alakultak ki a benzinkutaknál, volt, ahol a benzin is elfogyott.

photo_camera A boltokban is üresek a polcok Fotó: JOE RAEDLE/Getty Images via AFP

Az embereket arra figyelmeztették, készüljenek fel az erős szélre, ami a Helene hurrikán után az utcán maradt törmeléket is felrepítheti a levegőbe. Az előrejelzések szerint 38 cm csapadék eshet.

Több helyen már evakuálták a településeket, kedden több iskola is bezárt, a tampai és orlandói repülőtereken pedig bejelentették, hogy a vihar elvonulásáig felfüggesztik a légi közlekedést.

A Helene hurrikán után azt mondták, a takarítási munkálatok évekig is eltarthatnak, erre most egy újabb hurrikán közeledik.

photo_camera Fotó: SPENCER PLATT/Getty Images via AFP

A BBC azt írja, a vihar helyi idő szerint várhatóan szerda este éri el Florida partjait Tampa városának közelében, ahol több mint hárommillióan élnek. A meteorológusok özönvízszerű esőzésekre, villámárvizekre, erős szélre és viharos árhullámokra figyelmeztetnek.