Száz éve eltűnt hegymászó lábát találhatták meg a Mount Everesten

külföld
október 11., 15:23

Feltehetőleg annak a férfinak a lábfejét találták meg a Mount Everest egyik lejtőjén, aki száz évvel ezelőtt vágott neki társával a hegynek, írja a Guardian. Andrew Irvine, a harmadik brit expedíció tagja az északkeleti gerincen haladt felfelé, utoljára 1924. június 8-án látták társával, George Malloryval. Soha nem tértek vissza, így nem derült ki, hogy a csúcs elérése előtt vagy után haltak-e meg.

photo_camera Fotó: PRAKASH MATHEMA/AFP

Irvine maradványaira egy hegymászókból és filmesekből álló csapat talált rá. Egészen konkrétan egy hegymászócipőt, benne zoknit, abban egy lábat azonosítottak. „Felemeltem a zoknit, egy piros címke volt rávarrva, amelyen az »AC Irvine« felirat állt” – mondta Jimmy Chin hegymászó, aki elmondása szerint a felfedezés után csapatával együtt káromkodva rohangált körbe-körbe.

Mallory maradványait 1999-ben találták meg olyan állapotban, ami arra utalt, hogy a hegymászók esésbe haltak bele. A 22 éves Irvine-nál a feltételezések szerint volt egy fényképezőgép is. A téma kutatói abban reménykednek, hogy ha a gépet megtalálják, kiderül, Irvine és Mallory feljutottak-e a csúcsra. A reménykedők abba kapaszkodnak, hogy Mallory maradványai körül nem találták meg a feleségének a fényképét, amelyet a férfi a csúcson akart hagyni. Az első elismert Everest-mászás Edmund Hillary és Tenzing Norgay nevéhez köthető, akik 29 évvel később jutottak fel a csúcsra.