Kína megígérte, hogy óriási adósságokba veri magát

külföld
október 12., 14:45

Kína szombaton ígéretet tett arra, hogy „jelentősen növeli” az ország államadósság-állományát, hogy élénkítse a gazdaságát. Részleteket azonban nem közölt arról a pekingi pénzügyminisztérium, hogy hogy mekkora lesz az ösztönző csomag.

Lan Foan pénzügyminiszter azt mondta, hogy az állam az új adósságkibocsátásból többek között segíteni fogja az eladósodott helyi önkormányzatokat a pénzügyi problémáik kezelésében, támogatásokat nyújt az alacsony jövedelműeknek, támogatja az ingatlanpiacot és feltölti az állami bankok tőkéjét. Ezek mind olyan lépések, amelyeket a befektetők sürgetnek Kínától, mivel a világ második legnagyobb gazdasága veszít lendületéből, és a deflációs nyomás leküzdésével, valamint a fogyasztói bizalom erősítésével küzd az ingatlanpiac éles visszaesése közepette, írja a Reuters.

Lan Foan kínai pénzügyminiszter egy pekingi gazdaságpolitikai fórumon 2024 márciusában
photo_camera Lan Foan kínai pénzügyminiszter egy pekingi gazdaságpolitikai fórumon 2024 márciusában Fotó: PEDRO PARDO/AFP

A csomag dollárban kifejezett összege csak akkor lesz publikus, amikor a kínai törvényhozás a következő ülésszakán jóváhagyja az extra adósságkibocsátást. Az ülés időpontját még nem jelentették be, a Reuters szerint „az elkövetkező hetekben várható”. Az első piaci reakciók inkább csalódottak voltak, a részletek hiányát emelték ki a hírügynökségnek megszólaló elemzők.

Ezek mind olyan lépések, amelyeket a befektetők sürgetnek Kínától, mivel a világ második legnagyobb gazdasága veszít lendületéből, és a deflációs nyomás leküzdésével, valamint a fogyasztói bizalom erősítésével küzd az ingatlanpiac éles visszaesése közepette, írja a Reuters.

A sajtótájékoztató „határozott volt, de nem tartalmazott számszerű részleteket” - mondta Vasu Menon, a szingapúri OCBC befektetési stratégiáért felelős ügyvezető igazgatója. Szerinte „a befektetők által remélt, a részvénypiaci rali fenntartásához szükséges nagyszabású költségvetési ösztönzés nem valósult meg”, ami könnyen „csalódást okozhat a piacon”.

Az elmúlt hónapokban a gazdasági adatok sorozata maradt el az előrejelzésektől, ami aggodalmat keltett a közgazdászok és a befektetők körében, hogy a kormány idei, nagyjából 5 százalékos növekedési célja veszélybe került, és hogy hosszabb távú strukturális lassulás jöhet. A szeptemberi adatok, amelyeket a jövő héten tesznek közzé, várhatóan továbbra is gyengék lesznek. A kommunista párt legfelsőbb vezetőinek, a Politbürónak a szeptemberi ülése is jelezte, hogy a gazdasággal kapcsolatban „fokozottan sürgős a helyzet”, írja a Reuters.