Szijjártó szóvivője szerint kiforgatták a külügyminiszter Oroszországban mondott szavait

külföld
október 13., 15:23

„Visszautasítunk minden kísérletet, ami a külügyminiszter szavainak hazug kiforgatására irányul”
- mondta Paczolay Máté külügyi szóvivő a Telexnek, miután a lap megkérdezte a RIA Novosztyi nevű orosz állami hírügynökség friss híréről, aminek a következő a címe:

„Szijjártó megnevezte a NATO hibáját, ami az ukrajnai konfliktushoz vezetett”

Igen, ez úgy hangzik, mintha Szijjártó embere Szijjártó legfontosabb szövetségesét vádolná “hazug kiforgatással”. A RIA Novosztyi volt ugyanis eleve a hír elsődleges forrása és ők maguk írták le, ráadásul alcímben, hogy Szijjártó szerint a NATO-nak konkrétan az orosz szerződéstervezetet kellett volna megtárgyalnia a biztonsági garanciákról. Ám az is feltűnő, hogy a szóvivő, bár egyértelmű, hogy kire gondolt, nem nevezte nevén a RIA Novosztyit.

Az előzmény: a magyar külügyminiszter interjút adott az orosz hírügynökségnek, amiben többek között arról beszélt, hogy a mostani háború talán elkerülhető lett volna akkor, ha a NATO annak kitörése előtt, 2021-ben megfontolja az orosz fél szerződéstervezetét a biztonsági garanciákról.

„Én emlékszem azokra a napokra. Azt hiszem, ami akkor hiányzott, az egy komoly vita – mondta. – Sajnos ez a vita nem jött létre. Azóta közel három év telt el. És talán most már nincs értelme annak, amit mondok, de szerettem volna, ha ezek a párbeszédek létrejönnek. Mert ha megtörténtek volna, talán most nem lennénk ebben a helyzetben.”

Ekkoriban Putyin tényleg felvetette, hogy kössenek szerződést Amerikával arról, hogy a NATO visszavonja az infrastrutúráját az 1997-ben elfoglalt pozíciókig, illetve arról, hogy Ukrajna sohasem lehet a NATO tagja. Putyin ennek fejében vállalta volna, hogy nem rohanja le Ukrajnát. Mivel Magyarország csak két évvel később, 1999-ben lett NATO-tag, a putyini felvetés értelmében Magyarországon sem maradhattak volna NATO-erők és fegyverek.

Szijjártó tehát arról adott interjút, hogy bárcsak megfontolta volna a NATO Putyin teljesen alaptalan és irreális ultimátumát, ami fizikailag is védtelenebbé tett volna Magyarországot.

De a szóvivője most azt mondja, hogy ez a miniszter szavainak hazug kiforgatása. Paczolay a Telexnek azt írta, hogy

Szijjártó szerinte nem konkrétan az Oroszország által megfogalmazott biztonsági garanciákról beszélt, hanem a háborút közvetlenül megelőző időszakról, és ennek kapcsán mondta azt, hogy „a felek között folytatott valós párbeszéddel és tényleges tárgyalással esély nyílhatott volna a háború elkerülésére.” A három évvel ezelőtti javaslatot pedig irrelevánsnak nevezte a jelenlegi helyzetben.

Az orosz javaslat egyébként a háborút közvetlenül megelőző időszakban hangzott el.