A Központi Nyomozó Főügyészség mozgásba lendül, miután Jakab Péter megkérdezte, indul-e eljárás Orbánnal szemben hazaárulás miatt

belföld
október 14., 09:47

Indul-e eljárás Orbánnal szemben hazaárulás miatt? – tette fel a kérdést Jakab Péter parlamenti képviselő Polt Péter legfőbb ügyésznek. Nem Viktorra, a kormányfőre, hanem Balázsra, a kormányfő politikai igazgatójára, és annak '56-tal kapcsolatos szavaira gondolt. Szerinte „kifejezetten bátoríthatja a hazánkkal szembeni orosz törekvéseket” Orbán Balázs kijelentése arról, hogy az ukrán elnök „belevitte egy háborús védekezésbe az országát”, amit mi '56-ból kiindulva nem tanácsoltunk volna, mert megtanultuk, hogy „itt óvatosnak kell lenni, és óvatosan kell bánni a nagyon értékes magyar életekkel, azokat nem lehet csak úgy odadobni”.

Jakab szerint Orbán szavai azt vetítik előre, hogy „amennyiben Oroszország megtámadja Magyarországot, nem fogunk védekezni”. Azt kérdezte Polt Pétertől, hogy a legfőbb ügyész szerint Orbán Balázs nyilatkozata – amellyel ebben az elemzésünkben foglalkoztunk hosszabban – kimeríti-e a hazaárulás vagy a hazaárulásra irányuló előkészület fogalmát, felsorolva a Btk. megfelelő paragrafusait.

A legfőbb ügyész ma felelte meg a szeptember 27-i képviselői kérdést (Jakab és Polt levele itt olvasható). Ebben az ellenzéki politikusoknak adott szokásos válasz olvasható: „Az írásbeli választ igénylő kérdést feljelentésként értékeltem és azt elbírálás végett a Központi Nyomozó Főügyészségnek továbbítottam.” Vagyis a KNYF fogja kivizsgálni, hogy kell-e eljárást indítani Jakab „feljelentése” nyomán Orbán Balázs szavai miatt.