A Szuverenitásvédelmi Hivatal alaposan megvizsgálta a dolgokat, és arra jutott, hogy a Transparency káros, stigmatizál és dezinformál

belföld
október 14., 12:56

„Magyarországra káros, az országot és a magyar állami intézményeket stigmatizáló, dezinformáción alapuló befolyásoló tevékenységet végez a Transparency International Magyarország Alapítvány” – erre jutott a Szuverenitásvédelmi Hivatal június közepén indult „ egyedi, átfogó jellegű vizsgálata”. A Hivatal közleménye szerint a vizsgálat lezárásaként megállapították: a Transparency „finanszírozásának, tevékenységének és kapcsolati hálójának áttekintése alátámasztja, hogy a vizsgált szervezet egy több mint harminc éve működő globális lobbihálózat részeként, a hálózat mögött meghúzódó nagyhatalmi érdekek mentén fejti ki politikai nyomásgyakorló tevékenységét”.

A hivatal szerint a Transparency mögött meghúzódó nemzetközi hálózat által tematizált átláthatóság és korrupcióellenesség fogalmai nem a közélet tisztaságát, a piaci résztvevők közötti kiegyenlített versenyt szolgálják, hanem

az amerikai gazdasági és politikai érdekek érvényesítésének fegyverei.

Ezt a kitételt talán a hivatal kutatóintézetének volt III/III-as vezetője, Horváth József találta egy előző íróasztalában magával vitt Szabad Népből.

Ráadásul a jelentés szerint ezek kisajátításával „Magyarországra káros, Magyarországot és a magyar állami intézményeket stigmatizáló, dezinformáción alapuló befolyásoló tevékenységet” fejtenek ki. Például foglalkoznak azzal – ezeket a példákat a szuverenitásvédelminek nevezett nem említi –, hogy

  • „A kormánypárti médiának a valóság már nem szempont, az egyetlen cél a regnáló kormányoldal hatalomban tartása”, hogy
  • Nem titkolható tovább, kik a több száz milliárd forintnyi közpénzt elnyelő magántőkealapok tulajdonosai, illetve
  • a TI feljelentése alapján nyomoz az Európai Ügyészség a lombkoronasétányok ügyében.

A három és fél hónap alatt lezavart vizsgálat szerint „a Transparency International (TI) nevű hálózatot az Amerikai Egyesült Államok érdekeit képviselő Világbank hozta létre”, annak magyar szervezete „külföldi állami finanszírozás bevonásával végzi tevékenységét”. A szervezetet működtető nemzetközi hálózat fő finanszírozói között szerepel a közleményükben „a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány is”.

A jelentés szerint a TI „fő fegyvere a berlini központban készülő korrupcióérzékelési index, amelyet a TI-t finanszírozó és/vagy vele együttműködő szervezetek, illetve maga a TI is képes érdekei szerint manipulálni”. A hivatal szerint ez az index és annak felhasználása „a dezinformáció minden formai kellékével rendelkezik, dezinformációnak tekinthető, mivel alkalmas arra, hogy valótlan állításokat igaznak tüntessen fel”.

A Transparency a hivatal szerint ennek a felmérésnek a kommunikációjával „próbálja Magyarországot és a magyar államigazgatási szerveket rossz színben feltüntetni. A szervezet az Európai Bizottságnak készített, dezinformációt tartalmazó árnyékjelentéseivel valódi politikai, gazdasági és társadalmi károkat okoz Magyarországnak”.

Cikkünk megjelenése előtt kerestük a TI-t, hogy reagáljanak a hivatal jelentésére, de még nem kaptunk választ. A szervezet még a vizsgálat megindításakor, júliusban közölte: alkotmányellenesnek tartja a hivatal eljárását.