Orbán támogatását kéri Karácsony a lakhatási programjához

belföld
október 14., 18:30

Orbán Viktornak címzett levélben kéri Karácsony Gergely a kormány támogatását a főváros lakhatási programjához, ami a főpolgármester szerint csak azért nem tudott idáig elindulni, mert a kormány nem írta ki hozzá a kapcsolódó uniós felhívást.

Karácsony Facebookra is posztolt odaszúrásához az apropót Orbán szokásos Kossuth rádiós interjúja jelentette, melyben a miniszterelnök arról beszélt, hogy a lakhatási válság Budapesten a legsúlyosabb, és ennek kezelésére várja Budapest javaslatait.

A főpolgármester szerint nem is kell új javaslatokat készíteniük, ugyanis már rég elfogadott programjaik vannak. Még 2022 végén fogadták el azt az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Pluszt, amihez a Fővárosi Önkormányzat a lakhatás megfizethetőségének javítását célzó intézkedéscsomagot dolgozott ki:

ezek a Magyarországon közmondásosan kicsi bérlakásszektor bővítéséről, kihasználatlan középületek lakáscélú átalakításáról és egy lakbértámogatási rendszer elindításáról szóltak.

Karácsony szerint ezek megvalósítása jelentős előrelépés lenne a lakhatási válság enyhítésében, de az uniós támogatások felfüggesztése miatt a kormány végül ezeket nem írta ki.

A főpolgármester most azt kéri Orbántól, hogy ezek elindítását tegye lehetővé a kormány, de zárásképpen odapiszkál még egyet: "ha a kormány komolyan gondolja a miniszterelnök többször elmondott szavait, akkor abból az fakad, hogy nem herdálják el Budapest aranytartalékait, vagyis a Rákosrendezőn mini-Dubaj helyett Parkváros lesz, a Déli Városkapunál pedig Fudan helyett Diákváros. Ebben is ideje van a belátásnak" - írja.