Politico: nagy ajándékkal kedveskedne Orbán Trumpnak, az sem érdekli, ha ez több pénzbe kerül az EU-nak

külföld
október 14., 13:47

Jelentős politikai ajándékkal kedveskedne Orbán Viktor Donald Trumpnak a Politico szerint, a magyar miniszterelnök az Ukrajnának szánt 50 milliárd dolláros csomaggal kavarna. Ebben a csomagban ezúttal nemcsak az EU, hanem az USA is szerepet vállalna mintegy 20 milliárd dollárral. Amerika viszont a hozzájárulásért cserébe ragaszkodik ahhoz, hogy az EU 36 hónapra meghosszabbítsa az Oroszország elleni szankciókat.

Donald Trump és Orbán Viktor
photo_camera Donald Trump és Orbán Viktor Fotó: Orbán Viktor/Facebook

Orbán most azt találta ki, hogy majd csak az amerikai elnökválasztás után fog hozzájárulni a szankciók határidejének módosításához. Ha pedig novemberben megválasztják Trumpot, akkor is kihátrálhat ebből a megállapodásból, miközben kampányolhat azzal, hogy megválasztása esetén az ország egy centtel sem fogja támogatni Ukrajnát.

A lapnak nyilatkozó egyik uniós diplomata szerint, ha ezt (a szankciók meghosszabbítását) nem oldják meg, akkor az több pénzébe fog kerülni az EU-nak, és így Magyarországnak is. A cikk szerint Orbánnak ez azonban csekély árnak tűnhet, ha „megvásárolhatja” republikánus barátjának jóindulatát.

„Magyarországot nem érdekli, ha Európának többet kell fizetnie, a lényeg, hogy segítsen Trumpnak” – mondta a névtelenséget kérő diplomata.

Egyes információk szerint azonban Amerika a szankciók európai meghosszabbítása nélkül sem szállna ki a megállapodásból, csak kevesebb pénzzel, 5 milliárd dollárral venne rész a segélycsomagban. Mindeközben Japán már jelezte, hogy ha az USA kiszáll, akkor ők is kihátrálnak a kölcsönből.