Shortoló elemzők szerint hazudott befektetőinek a Roblox, ami egy „pedofil pokol, tele pornóval és erőszakkal”

INTERNET
október 14., 19:45

A Hindenburg Research napokban közzétett jelentése szerint a Roblox „következetesen túlbecsüli felhasználóinak számát”, legalább 25-42 százalékkal, „vagy annál is nagyobb mértékben”. Vagyis szerintük a 2021-ben tőzsdére lépett Roblox erősen túlzó adatokat szolgáltat a befektetőknek: legutóbb 79,5 millió napi aktív felhasználóról számoltak be, miközben a Hindenburg szerint a Roblox „szándékosan egy kalap alá veszi” a tényleges felhasználóit a másodlagos fiókokkal, illetve a botokkal. Márpedig egy kutatás szerint a Roblox igenis el tudja különíteni egymástól a másodlagos fiókokat és a botokat az egyéni felhasználóktól.

De a Hindenburg jelentésének van egy ennél is súlyosabb része, ami szerint az elvileg alapvetően gyerekeknek szóló platform „egy pedofil pokol”, ahol a gyerekek „pornográfiának, erőszakos tartalomnak, groomingnak és durva beszédnek vannak kitéve”.

A jelentés szerint a Roblox tudatában van annak, hogy veszélyeztetik a gyerekek biztonságát, mert gyakorlatilag így tudnak növekedést jelenteni a befektetők felé. Legalábbis egy korábbi vezető terméktervező úgy fogalmazott, „ha korlátozod a felhasználók elkötelezettségét, az árt a mérőszámaidnak”, ezt pedig „nem akarja a vezetőség”.

Jó, de mi az a Roblox és mi az a Hindenburg?

A New York-i székhelyű, shortolásokra specializálódott Hindenburg Research elemzőirodát 2017-ben alapította Nathan Anderson azzal a céllal, hogy felkutassák a tőzsdén jegyzett vállalatok gyenge pontjait. Bemutatkozásuk szerint az „ember okozta katasztrófákat” kutatják, vagyis vállalati szabálytalanságokat, szándékosan vagy óvatlanságból elkövetett lépéseket keresnek, olyanokat, amik veszélyeztethetik a cégek működését. Kevesebb mint egy tucatnyi embert, köztük egykori újságírókat és tőzsdei elemzőket foglalkoztatnak. Működésük lényege, hogy átvizsgálják a gyanúsnak ítélt vállalatok elérhető dokumentumait, és ha találnak valami érdemit, shortolni kezdik a cégek részvényeit.

Legutóbbi ilyen áldozatuk a Roblox, egy ingyenes online játék platform, ahol nemcsak játszani lehet, de saját játékokat készíteni is. Világszerte több mint 200 millió havi felhasználója és saját bevallásuk szerint 79,5 millió, napi aktív felhasználója van. A felhasználók nagyrésze gyerek, méghozzá 9-12 év közöttiek.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.