A miniszterek nem találkoznak velük, ezért lemondta budapesti útját az OECD korrupcióellenes munkacsoportja

POLITIKA
október 15., 12:14

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) korrupcióellenes munkacsoportja úgy döntött, hogy lemondja az október 15-16-ra tervezett magas szintű budapesti misszióját, mert Magyarország kormánya nem tudta biztosítani a miniszterek és magas rangú tisztviselők megfelelő képviseletét a találkozóra, írta a szervezet közleménye. Ez az első alkalom, hogy magas szintű missziót töröltek.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A szervezet 2023 decemberében döntött arról, hogy missziót indít Magyarországra, mert szerintük a kormány nem tett konkrét lépéseket azt ajánlások teljesítésre. Ezek szerint a magyar kormány nem érti a külföldi vesztegetés kockázatának való kitettséget, nincs stratégiája a külföldi vesztegetési ügyek proaktív felderítésére és kivizsgálására, és nem egyértelmű a külföldi vesztegetésért való vállalati felelősséggel kapcsolatos jogi szabályozás sem. Van olyan ajánlás, amit 2012 óta nem teljesített a kormány. A munkacsoport továbbra is komolyan aggódik amiatt, hogy Magyarországon a külföldi vesztegetés elleni jogérvényesítés alacsony szintű.

A magas szintű misszió az egyik lehetőség arra, hogy az OECD nyomást gyakoroljon a kormányokra. A közlemény szerint októberben döntöttek arról, hogy újabb intézkedésekkel veszik rá a kormányt, hogy teljesítse az ajánlásokat.