Botrány a southwicki vadgesztenyetörő-vébén: a 82 éves férfi győztes zsebében acélgesztenyét találtak

sport
október 15., 20:42

A Vadgesztenye Világbajnokság szervezői közölték, hogy csalás gyanúját vizsgálják, miután az idei férfi győztes zsebében egy acélgesztenyét találtak.

Vasárnap Southwickben, egy közép-angliai kis faluban a hagyományos játék több mint 200 rajongója nevezett be az évente megrendezett versenyre. A játék lényege, hogy a játékosok egy zsinórra fűzött vadgesztenyével megpróbálják szétzúzni az ellenfelük gesztenyéjét. Minden játékos háromszor csap felváltva.

A férfiak versenyét a 82 éves veterán, Dave Jakins alias King Conker, a vadgesztenye-király nyerte, csakhogy a szervezők közölték: vizsgálatot indítottak, miután azt állították, hogy acélgesztenyét használhatott.

David Jakins a southwicki éves vadgesztenyetörő-világbajnokságon 2024. október 13-án.
photo_camera David Jakins a southwicki éves vadgesztenyetörő-világbajnokságon 2024. október 13-án. Fotó: Phil Noble/Reuters

A vádakat Alastair Johnson-Ferguson vetette fel, aki a férfi döntőben kikapott Jakins ellen, miután a gesztenyéje „egy csapásra szétesett” – írta meg a Telegraph napilap.

A szervezők megerősítették, hogy Jakins zsebében egy acélgesztenyét találtak. A nyomozás folyamatban van, de azt mondták, valószínűtlennek tűnik, hogy Jakins a bírók felügyelete mellett csalni tudott volna, Jakins pedig tagadta a vádakat. „Négy bíró nagyon szorosan figyelte őt. Úgy tűnik, teljesen lehetetlen lett volna csalnia” – mondta St. John Burkett, a verseny szervezőbizottságának elnöke a Sky Newsnak.

A vadgesztenyetörő-világbajnoki címet idén az indianapolisi Kelci Banschbach nyerte el. A 34 éves lányt a „vadgesztenye királynőjévé” koronázták, miután a döntőben legyőzte Jakinst, aki 1977 óta minden évben részt vett a versenyen. Banschbach ezzel az első amerikai lett, aki a világbajnokság 1965-ös kezdete óta elnyerte a címet. Az esemény az évek során több 100 ezer fontot gyűjtött össze jótékony célokra. (AP)