Visszament a kihallgatására a Magyarországra meglépett lengyel képviselő

külföld
október 15., 18:53

A lengyel ügyészség ismét szervezett bűnözői csoportban való részvétellel gyanúsította meg Marcin Romanowski volt igazságügyi miniszterhelyettest, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) képviselőjét, aki a lengyel lapok szerint Magyarországra utazott ahelyett, hogy megjelent volna az előző meghallgatásán. A keddi ügyészségi kihallgatásra azután idézték be Romanowskit, hogy az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) október 2-án a képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről döntött.

Marcin Romanowski
photo_camera Marcin Romanowski Fotó: Marcin Romanowski/Youtube

Romanowskit júliusban egyszer már kihallgatták ugyanebben az ügyben. Akkor őrizetbe is vették, másnap azonban a bíróság szabadon bocsátotta, mivel Romanowski a PACE lengyel küldöttségének tagjaként még mentelmi jogot élvezett.

Przemyslaw Nowak, a lengyel államügyészség szóvivője keddi sajtóértekezletén közölte: Romanowskit ismét 11 rendbeli bűncselekmény elkövetésével, ezen belül az állami vagyonban kárt okozó szervezett bűnözői csoportban való részvétellel gyanúsították meg az előző kormány idején az igazságügyi tárca kötelékében működő Igazságosság Alap ügyében. A gyanúsítottal szemben ezúttal nem alkalmaztak megelőző intézkedést, de az ügyészség nem zárja ki, hogy erre a jövőben sor kerül.

Romanowski jogtalannak nevezte az ellene folytatott ügyészségi eljárást. Törvénysértőnek találta, hogy ugyanazon bűncselekményekkel gyanúsították meg őt, mint a szabadon bocsátását elrendelő júliusi bírósági ítélet előtt. Azt is bírálta, hogy az ügyészség bővítette az ellene megfogalmazott gyanút.

Romanowski emellett érvénytelennek nevezte a lengyel parlamenti alsóház (szejm) júliusi, az ő mentelmi joga megvonásáról szóló döntését. Azzal érvelt, hogy a szejm Dariusz Korneluk államügyész kezdeményezésére hozta meg a döntést, miközben a lengyel legfelsőbb bíróság szeptember végén továbbra is érvényesnek ismerte el Korneluk elődje, Dariusz Barski megbízatását. A lengyel ellenzék és Andrzej Duda elnök nem ismeri el Kornelukot államügyészként.

A jogi kifogások miatt Romanowski nem írta alá a kihallgatási jegyzőkönyvet, és nem ismerte el bűnösségét. Az Igazságosság Alap ügyében március óta vizsgálati fogságban tartják Michal Olszewski katolikus papot és az igazságügyi minisztérium két hivatalnokát.

Az Igazságosság Alap ügyében eddig összesen 11 emberrel szemben fogalmaztak meg gyanút. Márciusban a lengyel nyomozó szervek az onkológiai kezelés alatt álló Zbigniew Ziobro volt igazságügyi miniszternél is végeztek emiatt házkutatást. (MTI)