Két lépésben, és csak júliustól emelik meg a családi szja-kedvezményt

Szerdán ismét kormányinfót tart Gulyás Gergely és Vitályos Eszter arról, hogy mit miért tesz a kormány. Kormányülés tegnap volt, Orbán Viktor vidám reggellel indította, majd ma elrepült Brüsszelbe.

54 poszt
Időrend
október 16., 12:28

Mi van az iparűzési adóval?

A kormány többször is tárgyalt róla, támogatják Navracsics törekvését, hogy az iparűzési adóból regionálisan, járási szinten is fel lehessen használni az iparűzésiadó-növekmény egy részét. A kezdeményezést a települések többsége is támogatja, de a módról, a technikáról még vannak viták. Gulyás szerint még nem született meg a döntés a változásról, de a szavaiból egyértelmű volt, hogy januártól hozzányúlnak a rendszerhez.

október 16., 12:27

A megszorítás a mi kormányunk szótárában nem szerepel

Ezt a megszorításokról szóló kérdésére felelte Gulyás Gergely. Az, hogy az állam saját magán takarékoskodik, helyes, és időről időre át kell nézni, hol vannak még tartalékok.

október 16., 12:26

Lesz-e teendő a 400 forinton ragadt euróval?

Árfolyam- és kamatügyben a jegybank az illetékes, de Gulyás Gergely reméli, hogy a 400 forintos euró hosszú távon nem marad velünk. Illetve hosszú távon látjuk a gyengülést, de most még látja az erősödést – korrigálta magát a miniszter. Azt nem mondta meg az Mfor.hu kérdésére, hogy milyen euróárfolyammal tervezik a költségvetést.

október 16., 12:22

Lázár 4700 milliárdot tervezett vasútra, ebből 800 milliárd lesz jövőre

Idén márciusban Lázár János 4700 milliárd forint értékű kötöttpályás járműbeszerzési program elindítását jelentette be, hol tart ez? A miniszter válasza szerint van a kormány előtt egy vasúti stratégia, és jövőre 800 milliárd forint lesz vasútfejlesztésekre.

október 16., 12:20

Miért nem fordít több erőt, energiát a bérlakás-építésekre a kormány?

A kormány valóban a saját tulajdonú ingatlanhoz jutást támogatta, és jól is jártak azok a fiatalok, akik 8-10 éve nem bérlakásba költöztek, és a mostani ingatlanárak mellett kellene saját lakást venniük, mondta egy kérdésre Gulyás. De lakáspolitikai kiegészítése lehet a bérlakásépítés is.

október 16., 12:17

Mennyi pénzbe fog kerülni a gazdaságpolitikai terv megvalósítása?

Több százmilliárdos nagyságrend a teljes terv 21 pontos intézkedése, de pontos összeget nem mond, mert még nincsenek végleges döntések. Jövőre 4 százalék fölött, akár 5 körül is lehet a GDP-növekedés mértéke, mondta Gulyás Gergely. Az Economx újságírója erre közbevetette, hogy tavaly is optimisták voltak (sőt, Nagy Márton mindig az, mint épp a napokban megírtuk). Erre nem reagált Gulyás.


október 16., 12:14

Heteken belül eldőlhet, mikorra lehet 1 millió forint az átlagbér

Az 1000 eurós garantált bérminimum, 1 millió forintos bruttó átlagbér továbbra is a kormány célja, felelte Gulyás Gergely egy kérdésre. Azt szeretnék, ha hároméves megállapodás lenne a kormány, a munkaadók és a munkavállalók között, „néhány héten belül szerintem lesz céldátum”.

október 16., 12:12

Gulyás Gergely nem tud arról, lettek volna diplomáciai következményei a Szijjártó NATO-s nyilatkozatának

Lett-e diplomáciai következménye annak az esetnek, amikor Szijjártó Péter az orosz állami hírügynökségnek, a RIA Novosztyinak állítólag a NATO-nak az ukrajnai háború miatti felelősségéről beszélt, majd azt mondta, hogy kiforgatták a szavait.

Gulyás Gergely nem tud ilyen következményről, és szerinte ez teljesen más eset, mint amikor a német nagykövetet behívatták egy, Magyarországot kritizáló beszéde miatt a Külügyminisztériumba.