Fekete-Győr András átadja a parlamenti mandátumát Cseh Katalinnak

POLITIKA
október 17., 11:49

„A rendszerváltás óta eltelt időszak első politikai elítéltjévé váltam. Bár megtehetném, nem élek a parlamenti visszadelegálás lehetőségével, mandátumomat átadom Cseh Katalinnak. Én magam az Indítsuk be Magyarországot pártalapítvány elnökeként folytatom a küzdelmet egy új rendszerváltásért” - írja Fekete-Győr András egy hosszú Facebook bejegyzésben.

Mint arról mi is beszámoltunk, csütörtökön jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság Fekete-Győr Andrást, mert 2018-ban füstgyertyával tiltakozott a rabszolgatörvény-ellenes tüntetéseken a hatalom ellen. „Bár senkinek nem okoztam sem sérülést, sem anyagi kárt, ez a Fidesz által leuralt Fővárosi Ítélőtáblát nem érdekelte” - írja.

„A mai nappal pedig elmondhatjuk: újra vannak politikai elítéltek is hazánkban. Olyan ugyanis a rendszerváltozás óta nem fordult elő Magyarországon, hogy egy országgyűlési képviselőt azért ítéljenek el bűncselekmény elkövetéséért, mert a hatalommal szemben tüntetett” - fejtegeti.

Az ítélet azt is jelenti, hogy Fekete-Győr az első országgyűlési képviselő, akit megfosztanak a parlamenti mandátumától. A jogszabályok alapján van arra lehetőség, hogy a megfosztási eljárást követően a Momentum visszadelegálja Fekete-Győrt az Országgyűlésbe, de az erről szóló döntést a Momentum vezetése az elmúlt hónapokban egyhangúlag meghozta.

Fekete-Győr szerint nem visszalépés, hogy átadja a mandátumát Cseh Katalinnak, ő pedig a Momentum pártalapítványának elnöke lesz, mert így két erős vezető tud küzdeni két különböző formában a rendszerváltásért.