Újabb nekifutásra próbálja teljesíteni Brüsszel elvárásait a kormány az egyetemi alapítványokkal kapcsolatban

belföld
október 17., 18:44

Benyújtotta a kormány azt a törvénymódosítást, amelytől azt reméli, újra részt vehetnek az alapítványi fenntartású egyetemek hallgatói és dolgozói az Erasmus- és a Horizont+ programokban. Ezekből 2023-ban zárták ki az érintett magyar egyetemeket, miután az Európai Tanács több aggályt is megfogalmazott a közérdekű közalapítványokkal kapcsolatban. Az egyik arra vonatkozott, hogy az alapítványok tele vannak a kormánypárthoz kötődő emberekkel.

Tavaly februárban Gulyás Gergely miniszter bejelentette, a kormánytagok kilépnek a kuratóriumokból, és ezt várják el az államtitkároktól, miniszteri- és kormánybiztosoktól és közigazgatási tisztviselőktől is.

Ez azonban ez nem volt elég az Európai Bizottságnak, így tovább szűkíti a kört a kormány.

A most benyújtott tervezet szerint az uniós forrásokat felhasználó közérdekű közalapítványoknál nem lehet kuratóriumi vagy felügyelőbizottsági tag, illetve ügyvezető például a miniszterelnök vagy bármely miniszter, államtitkár, a miniszterelnök politikai igazgatója, országgyűlési képviselő, polgármester vagy kormányzati felsővezető.

A terv elfogadása után több tag távozhat, például Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester is.

A módosítás kimondja, hogy csak az lehet tag, aki rendelkezik a tisztség betöltéséhez szükséges függetlenséggel, feddhetetlenséggel, pártatlansággal és integritással, az összeférhetetlenséget pedig az Állami Számvevőszék ellenőrzi.

A megbízatás a jövőben 6 év után megszűnik, és a tagok legfeljebb egyszer választhatók újra. Ez jelentős változás ahhoz képest, hogy most élethosszig tartó kinevezésük van. Az is változás lesz, hogy az érintetteknek vagyonnyilatkozatot kell tenniük.

A törvényt kétharmaddal kell módosítani, viszont csak azután lép hatályba, hogy az Európai Tanács visszavonta a közérdekű közalapítványok kizárására vonatkozó döntést.

A kormány korábban azzal is próbálkozott, hogy az Erasmus helyett létrehoz egy magyar támogatású programot, de az kudarcba fulladt. A kormány várakozásainak 10 százalékát sem érte el ugyanis a Pannónia programra jelentkezett hallgatók száma.

Címlapi kép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA