Kiásná és a tengerbe dobná az elnök apjának holttestét a Fülöp-szigeteki alelnök

POLITIKA
október 18., 20:01

Kiásná és a tengerbe dobná az elnök apjának holttestét Sara Duterte Fülöp-szigeteki alelnök: Rodrigo Duterte egykori elnök lánya és Ferdinand Marcos bukott diktátor fia, az ország jelenlegi elnöke a jövő évi félidős választásokra és a 2028-as elnökválasztásra készülve küzd egymással.

Duterte pénteki sajtótájékoztatóján azzal fenyegetőzött, ha nem szűnnek meg az ellene irányuló politikai támadások, kiássa Marcos maradványait, és a tengerbe dobja őket.

A negyvenhat éves Sara Duterte a 2022-es választásokon még ifjabb Ferdinand Marcos - aki csak Bongbong Marcos néven fut - alelnökjelöltjeként indult és nyert: ő az országot vaskézzel uraló, hírhedten korrupt Ferdinand Marcos fia, akit feleségével együtt 1986-ban kergetett el a népharag. A Fülöp-szigeteken külön szavaznak az elnökre és alelnökre, így előfordul, hogy utóbbit előbbi ellensúlyának választják meg.

Rodrigo Duterte és Sara Duterte 2018-ban egy kínai gazdasági fórumon.
photo_camera Rodrigo Duterte és Sara Duterte 2018-ban egy kínai gazdasági fórumon. Fotó: -/AFP

Duterte két éve tetette le az esküt az ország tizenötödik alelnökeként szülővárosában, Davaóban, egyben ő lett az oktatási miniszter is. Miután júniusban lemondott kabineti tisztségéről, a két dinasztia már a jövő évi félidős választásokra és a 2028-as elnökválasztásra készülve küzd egymással.

A volt elnök hatéves hivatali ideje alatt több mint nyolcezer ember halt meg a „drogellenes háború” következtében, a Fülöp-szigeteki Emberi Jogi Bizottság és helyi emberi jogi csoportok szerint a halálos áldozatok száma viszont akár ennek háromszorosa is lehet. A választások tétje ezért Dutertéék számára különösen nagy: a volt elnök ellen még zajlik az emberiesség elleni bűncselekmények miatt indított vizsgálat a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon, mivel a vizsgálatot kérő ügyészek szerint a drogháború nem „törvényes bűnüldözési művelet”, hanem civilek elleni rendszerszintű támadássorozat volt.

Duterte állítása szerint Marcos alelnökeként kihasználva és megalázva érezte magát, kampányában sokszor hangoztatja, hogy egykori jó viszonyuk idővel „mérgezővé vált”. (Guardian)