Kuba teljes területén áramszünet van, azt sem tudják, meddig

külföld
október 18., 21:25

Teljesen összeomlott az áramszolgáltatás pénteken Kubában, miután leállt az ország legnagyobb és leghatékonyabb áramtermelője, az Antonio Guiteras hőerőmű. A hatóságok egyelőre nem tudják megmondani, mikorra áll helyre az áramszolgáltatás.

A 10 millió lakosú szigetállam egész területén áramszünet van, ez alól csak azok a helyek kivételek, ahol generátorok működnek. Az áramszünet a dél körüli órákban következett be (az országban a cikkünk megírásakor délután fél négy van). A hatóságok a nap folyamán az iskolák és más nem létfontosságú intézmények, vállalatok bezárásával próbálták elejét venni a teljes összeomlásnak, de hasztalanul.

Manuel Marrero miniszterelnök a fűtőanyaghiányt okolta az elmúlt hetek ismétlődő áramszüneteiért. Külföldi adatok szerint az ország fő olajszállítója, Venezuela az év eddig eltelt részében fele annyi kőolajat szállított Kubának, mint tavaly. A kubai illetékesek szerint a múlt heti Milton hurrikán is nehezítette az importált fűtőanyag eljutását Kubába. A kubai erőművek működését a karbantartás hiánya is akadályozza. (MTI)