Macron kiakadt a saját minisztereire és az újságírókra is

külföld
október 18., 09:32

Emmanuel Macron francia elnök a professzionalizmus hiányával vádolta meg saját minisztereit és az újságírókat is, miután kiszivárogtatták az Izraellel kapcsolatban megfogalmazott ellentmondásos, zárt körben elhangzott szavait – írja a Politico.

Macron ugyanis még a hét elején zárt körben azt mondta a minisztereinek, hogy Benjamin Netanjahu nem hagyhatja figyelmen kívül az ENSZ-t és annak döntését. Később külügyminisztere, Joel-Noël Barrot is megerősítette az elnök szavait egy parlamenti meghallgatáson: „Netanjahunak nem szabad elfelejtenie, hogy az országát az ENSZ döntése hozta létre”.

Ezek a megjegyzések dühöt váltottak ki Netanjahuból, aki szerint Izraelt holokauszt-túlélők alapították. A feszültség ezzel csak tovább fokozódott a két ország között, miközben Izrael folytatja harcát a Hezbollah ellen Libanonban, egy olyan országban, amely hosszú történelmi kapcsolatokat ápol Franciaországgal.

Macron nemrég az izraeli fegyverszállítás leállítását is szorgalmazta, ami szintén dühös választ váltott ki Netanjahuból, aki szerint ez „szégyen” a francia elnökre nézve.

Franciaország a múlt hónapban megpróbált közvetíteni egy 21 napos tűzszünetet Izrael és a Hezbollah között, de ez a próbálkozás sem jött össze, mivel Netanjahu csapásokat rendelt el a Hezbollah főhadiszállása ellen, és megölte a csoport vezetőjét, Hassan Nasrallahot.