Többen bojkottálták a főváros faültetését, mert az orosz és a belarusz nagykövetet is meghívták

DIPLOMÁCIAI BAKI
október 18., 16:00

Frissítés 16:20- A Főpolgármesteri Hivatal az esetről azt írta a 444-nek: „Elnézést, adminisztratív hiba okozta a meghívók kiküldését az említett nagykövetségeknek; a főpolgármester sokszor kifejtett véleménye az Ukrajna elleni orosz agresszió kapcsán természetesen változatlan”.

Az orosz-ukrán háború kitörése óta ritkán kapnak meghívást protokolleseményekre orosz és belarusz diplomaták, csütörtökön mégis ez történt: a Főpolgármesteri Hivatal Sztanyiszlavov Jevgenyij Arnoldovics orosz- és Uladzimir Ulakovics belarusz nagyköveteket is meghívta a Béke fájának közös ültetésére,

ezért több NATO- és uniós tagállam is bojkottálta az eseményt.

Karácsony Gergely csütörtök délelőtt Michael Wallace Banach apostoli nunciussal, a Vatikán budapesti nagykövetével ültette el a Béke fáját. A főpolgármester rövid beszédében azt mondta, hogy a fa „a béke melletti elkötelezettséget, a béke iránti szüntelen vágyat” jelképezi.

link Forrás

A belarusz nagykövet részt is vett az eseményen.

A Szabad Európa szerint az érintettek a meghívók kiküldésekor szembesültek azzal, hogy a meghívottak listáján az orosz és a belarusz nagykövet is szerepel, majd a cseh nagykövetség keddi rendezvényén - amire sem az oroszokat, sem a belaruszokat nem hívták meg - beszélték meg, hogy ilyen körülmények között inkább bojkottálják a faültetést.

A budapesti nagykövetségek hagyományos diplomatafutásán nemrég az oroszokkal és belaruszokkal együtt futott számos uniós és NATO-tagország diplomáciai képviselete. A Külgazdasági és Külügyminisztérium szinte minden rendezvényre meghívja a helyi orosz és belarusz diplomatákat.