Franciaországnak tetszik Zelenszkij győzelmi terve

külföld
október 19., 18:26

Jean-Noël Barrot francia külügyminiszter a héten ismertetett béketerv támogatásáról biztosította Ukrajnát. Kijevben szombaton azt mondta az újságíróknak, hogy együttműködik az ukrán tisztviselőkkel annak érdekében, hogy más nemzetek is álljanak a győzelmi terv mellé. Ennek kulcsfontosságú eleme Ukrajna meghívása lenne a NATO-ba, amelyet a nyugati támogatók a háború befejezéséig nem szívesen vennék fontolóra – írja az Euronews.

„Az orosz győzelem a nemzetközi rendet a káosz felé taszítaná” – mondta Barrot, az ukrán külügyminiszterrel, Andrij Sybihával tartott között sajtótájékoztatón. Hozzátette: éppen ezért kell előrehaladást elérniük Zelenszkij győzelmi tervében, és a lehető legtöbb országot mellé kell állítani.

Jean-Noel Barrot francia és Andrij Sybiha ukrán külügyminiszter
photo_camera Jean-Noel Barrot francia és Andrij Sybiha ukrán külügyminiszter Fotó: ANATOLII STEPANOV/AFP

A 2022-es invázió óta Franciaország Ukrajna egyik legmeghatározóbb katonai, diplomáciai és gazdasági támogatója Európában. Jelenleg egy teljesen új ukrán katonákból álló dandárt képez ki és szerel fel a frontvonali bevetésre.

Emmanuel Macron francia elnök korábban is szorgalmazta, hogy Ukrajna nyugati szövetségesei olyan politikát folytassanak, amely megváltoztathatja a háború arculatát. Lehetővé téve Kijev számára, hogy a nyugati partnerek által biztosított nagy hatótávolságú fegyverekkel, köztük Franciaországból származó rakétákkal csapjon le Oroszországon belüli katonai bázisokra.

Az ilyen nagy hatótávolságú csapások kulcsfontosságú részét képezik Zelenszkij ötpontos tervének, de Kijev szövetségesei eddig vonakodva fogadták őket. Barrot azt is bejelentette, hogy Franciaország 2025 első három hónapjában szállítja Ukrajnának a Mirage 2000 típusú harci repülőgépek első részét.

„Azzal, hogy rendkívüli bátorsággal ellenáll a betolakodónak, nemcsak Ukrajna területi épségéért harcol, hanem egy olyan frontvonalat is tart, amely elválasztja Európát Vlagyimir Putyin Oroszországától, amely elválasztja a szabadságot az elnyomástól” – mondta a francia miniszter Kijevben.