Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy 2026-ban a DK mind a 106 választókerületben állít jelöltet

POLITIKA
október 19., 12:02

13. születésnapját ünnepelte ma a Demokratikus Koalíció, az eseményt online lehetett követni.

photo_camera Volt süti is.
Fotó: Gyurcsány Ferenc/Facebook

Az ünnepségen természetesen beszédet mondott a párt elnöke, Gyurcsány Ferenc is, aki hosszan beszélt arról, milyen kényszerpályákon kellett mozognia a pártnak az elmúlt időszakban, ami miatt nem a saját történetüket mesélték, és kompromisszumokra kényszerültek, egy eleve nehezített környezetben. Gyurcsány azonban ezen a ponton megújulást is hirdetett, méghozzá a következő szavakkal:

„Sok tekintetben új DK kell. De ez az új DK nem kell, hogy nagyon mást csináljon, csak kompromisszum nélkül mesélje a saját történetét. Ne akarjunk barátkozni olyanokkal, akik nem a barátaink. Ne akarjunk megfelelni másoknak...”

Ezek után arról beszélt, hogy „Magyarország legkiszámíthatóbb, legtisztességesebb, legbecsületesebb, leghazafiasabb közössége a miénk”, és nincs más dolguk, mint hogy „egyszerűen magabiztosan képviseljük azt, amit gondolunk”.

A pártelnök felhívta a figyelmet arra is, hogy nem szabad azt gondolni, hogy bármi megoldódik magától, mert nem fog.

„Persze nem csak mesélni kell az ország történetét, hanem még hatványozottabban meg is kell küzdeni érte”, folytatta, majd egy afrikai parabolával érzékeltette a helyzetet.

„A gazella vagy gyorsabban fut mint az oroszlán, vagy pontosan tudja, hogy meghal. Az oroszlán vagy gyorsabban fut mint a gazella, vagy pontosan tudja, hogy éhen hal. Nem számít, hogy gazella vagy-e vagy oroszlán, amikor a nap felkel, akkor futnod kell.”

Tehát küzdeni kell, futni kell, harcolni kell, vonta le a következtetést Gyurcsány, hozzátéve, hogy ő azokat hívja küzdeni, akik nem csak tanácsot tudnak adni neki, hogy hogyan fusson (lehet, köszönöm szépen - tette hozzá), hanem maguk is hajlandók ebben a történetben részt venni.

Nyilván akkor kezdjük ma, és tegyük a dolgunkat - jelölte ki az irányt a DK első embere, majd bejelentette:

a Demokratikus Koalíció 2026 tavaszán mint a 106 választókerületben állít jelöltet.

Ezeket a jelölteket pedig már most, november elejétől kezdve 106 nap alatt sorban bemutatják.

Szőrmentén üzent a többi ellenzéki pártnak is, mondván, miközben a DK jelölteket állít és mutat be, készen áll arra, hogy másokkal közös története legyen.

„És ha majd közös történet lesz, akkor majd közösen döntünk. De amíg nincs közös történet, addig meséljük a magunk történetét, futjuk a maguk köreit, és küzdjük a magunk küzdelmét.”

Az online közvetítés itt megnézhető: