Kölcsönzés után 113 évvel került vissza egy könyv egy brit iskola könyvtárába

külföld
október 19., 15:01

A könyvet egy férfi találta meg a dél-walesi Carmarthenshire-ben, és úgy érezte, hogy vissza kell vinni a cumbriai Whitehaven közelében lévő St Bees Schoolba – írja a The Guardian. A kék vászonkötésű könyv belsejében a Leonard Ewbank név szerepelt, a kölcsönzés dátuma pedig 1911. szeptember 25. volt.

Ewbank 1893-ban született, 1902 és 1911 között volt a St Bees School tanulója, majd az oxfordi Queen's College-ban tanult volna tovább. A feljegyzések szerint a fiút a rossz látása ellenére besorozták a 15. határőrezredbe az első világháború idején. 1916. február 23-án egy egy fejlövés következtében meghalt egy csatában, testét Belgiumban egy katonasírba temették 2463 társával együtt. Ewbankről iskolájában „bátor, becsületes, hűséges angolként” emlékeznek meg.

Az iskola megtiszteltetésnek érzi, hogy visszaadták a könyvet, az igazgató, Andrew Keep a BBC-nek azt mondta: „hihetetlen, hogy a St Bees történetének egy darabkája ennyi idő után visszakerült hozzánk”.

A könyv Lord Byron romantikus költő munkásságát mutatja be, és valószínűleg ez lehet az egyik olyan kölcsönzött könyv, amely a leghosszabb idő után kerül vissza a könyvtárba.