Menczer Tamás azon kesergett, hogy lenézik őket a nemzeti konzultáció miatt

POLITIKA
október 19., 11:25

Előadást tartott Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója, amiben többek közt azon háborgott, hogy őket (a magyar államot) sokan lenézik a nemzeti konzultációk miatt.

Azzal kezdte, hogy a korábbi konzultációknál is lehetett látni, hogy az itthoni balosok és a brüsszeliek is kritizálták azokat, mert nekik (mármint az itthoni balosoknak és a brüsszelieknek) az a demokráciafelfogásuk, hogy az embereket nem kell megkérdezni.

„Hát nehogy már elmondják, hogy mit gondolnak! Az olyan furcsa.”

Menczer ezután egy hasonlattal érzékeltette a helyzetet, olyannal, amelyet a kultúránk részeként közismert futball rajongói is átérezhetnek:

„Tudják, van az a futballista, akit a játékban csak a labda zavar. Van az a politikus, akit a demokráciában csak az ember zavar. Derék brüsszeli kollégáink, magyar csatolt részekkel ilyenek.”

Menczer szerint „ők ott az elefántcsonttoronyban, Brüsszelben majd megmondják, hogy milyen jó a háború, milyen jó a bevándorlás, milyen jó a blokkosodás, milyen jó a 13. havi nyugdíj elvétele, satöbbi. És akkor majd azt kell csinálni.”

A kommunikációs igazgató szerint ők (mármint az állam, vagy a kormány, vagy a Fidesz, ez nem derült ki) nem így gondolják.

„Mi úgy gondoljuk, hogy alakítsunk ki egyetértési pontokat, kössünk a következő időszakra nézve egy új egyezséget a magyar emberekkel, és akkor közösen a céljainkat el is fogjuk tudni érni.”

Menczer azt nem tette hozzá, hogy a korábbi konzultációkkal kapcsolatban rendre inkább az az aggály merült fel, hogy az ő demokráciafelfogásukban az emberek megkérdezése rendre csúsztatásokat, hamis információkat, sugalmazásokat tartalmazó kérdéssorokban merül ki, mint ahogy arra sem tért ki, hogy az ő demokráciafelfogásukban a nemzeti konzultációkat kitöltők száma nem éri el a választókorú lakosság felét sem, így nem teljesen érthető azonban, hogy pontosan mi ebben az a demokratikus konszenzus (egyetértési pont, ahogy ő nevezi), amit sikerül kialakítaniuk.

Csak egy példa, a legutóbbi konzultációs kérdőívről: a válaszadók 99 százaléka a kormány álláspontjával egyetértő választ küldött vissza. Ez eddig remek. Viszont összesen 1 millió 500 ezer választópolgár töltötte ki a kérdőívet. A mai napon (október 19.) egyébként 7 millió 668 ezer 929 magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár van (meg még 438.497 levélen szavazásra jogosult). Csak a nagyságrend - meg persze a demokráciafelfogás - kedvéért.

Mindenesetre itt megtekinthető a gondolatmenet: