Újranyitották a strandokat Ausztráliában, kiderült, mik voltak a rejtélyes kátránygolyók

külföld
október 19., 07:33

Még kedden zártak le hét strandot (majd még egyet) Ausztrália keleti partján, mert tömegével mosott partra a víz rejtélyes kátránygolyókat, amelyekről a hatóságok sem tudták, hogy honnan származnak. Az embereket akkor arra figyelmeztették, hogy ne érjenek hozzá a különös golyókhoz és ne közelítsék meg őket.

A strandokat mostanra újranyitották, a BBC azt írja, hogy a vizsgálatok alapján a kátránygolyók valószínűleg a kozmetikumokból és tisztítószerekből kioldódott vegyi anyagokból jöhettek létre, az azonban továbbra sem világos, hogy honnan származnak.

photo_camera Fotó: DAVID GRAY/AFP

A strandok lezárása után a hatóságok nagytakarítást rendeltek el, mert attól tartottak, hogy a fekete golyók mérgezőek lehetnek.

photo_camera Fotó: DAVID GRAY/AFP

Új-Dél-Wales környezetvédelmi minisztere, Penny Sharpe jelezte, hogy a vizsgálatok folytatódnak a szennyezés forrásának és a felelős kilétének megállapítására.

A hatóságok szerint a kis golyók „nem nagyon mérgezőek” az emberre, de nem szabad megérinteni vagy felvenni őket a földről. Sőt, aki talál ilyet, azt arra kérik, hogy értesítse a vízimentőket, és ha pedig mégis hozzáérne egyhez, akkor szappannal és vízzel, vagy babaolajjal mosson kezet.

via BBC