Több mint 70 ember halt meg a Gázai övezet északi részét ért izraeli támadásban

külföld
október 20., 07:40

Izraeli csapások legalább 73 emberrel, köztük nőkkel és gyerekekkel végeztek szombat este a Gázai övezet északi részén fekvő Beit Lahia városában, írja a BBC. Több tucatnyian megsebesültek, és sokan még mindig a romok alatt lehetnek.

photo_camera Fotó: MAHMOUD ISSA/Middle East Images via AFP

A Hamász szerint a bombázás egy „zsúfolt” lakónegyedet ért, a Wafa palesztin hírügynökség arról írt, hogy a támadásban egy egész lakókomplexum megsemmisült. A mentési munkálatokat akadályozza, hogy megszakadt a kommunikációs és internetszolgáltatás a térségben.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) a BBC-nek azt mondta, hogy „a Hamász terrorista célpontjára” mért csapást, és „mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne okozzanak kárt a civileknek”. Ellenőrzik az áldozatokról szóló jelentéseket, de azt mondták, hogy a Hamász hatóságai által közzétett adatok túlzók, és nem egyeznek a hadsereg információival.

Izrael október elején kezdte meg újabb katonai offenzíváját a Gázai övezet északi részén, állításuk szerint megpróbálják megakadályozni, hogy a Hamász átcsoportosuljon a térségben. Humanitárius csoportok arra figyelmeztettek, hogy az elmúlt hetekben gyakorlatilag semmilyen segély nem érkezett a területre. Izrael többször is tagadta, hogy akadályozná a humanitárius segélyek bejutását Gázába, de az Egyesült Államok felszólította az ország vezetését, hogy biztosítson nagyobb hozzáférést, különben megvonják az amerikai támogatás egy részét.