Lemondta oroszországi útját a brazil elnök

külföld
október 21., 06:23

Szombaton otthonában megsérült a brazil elnök, Luiz Inácio Lula da Silva, ezért lemondta oroszországi útját. A 78 éves elnök vasárnap délután utazott volna a BRICS-országok csúcstalálkozójára, amit idén az oroszországi Kazanyban tartanak. (A BRICS a nagy fejlődő országok, mint Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika csoportosulása).

Orvosai tanácsolták, hogy ne menjen hosszú utakra, ezért videóhíváson keresztül kapcsolódik majd be a találkozóra. A többi munkáját el tudja látni.

Az elnököt ért balesetről keveset tudni, annyi derült ki, hogy a tarkóján sérült meg, és öt öltéssel varrták össze a főváros egyik topkórházában. Szombaton már haza is engedték, másnap visszatért egy kontrollra, de utána sem tartották bent.

Lula da Silva
photo_camera Lula da Silva Fotó: RICARDO STUCKERT/AFP

Lula da Silva idén először találkozott volna személyesen Putyinnal. Az orosz elnök pénteken bejelentette, nem vesz részt a G20-ak novemberi csúcstalálkozóján Brazíliában. Arra hivatkozott, érkezése „megzavarhatja” a találkozót, és kitartott amellett, hogy döntése nincs összefüggésben a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) által kiadott elfogatóparanccsal.

Putyin az előző, dél-afrikai BRICS-csúcstalálkozót is kihagyta. Miután tagok, az ICC mindkét országtól elvárta volna, hogy segítsenek Putyin letartóztatásában. Az ICC több mint egy éve gyanúsította meg Putyint háborús bűncselekmények és deportálások elkövetésével.

(BBC)