„Nem vagy a királyom” – üvöltötte Károly királynak az ausztrál szenátor

külföld
október 21., 10:34

„Ez nem a te földed, te nem vagy az én királyom” – kiabálta Lidia Thorpe ausztrál szenátor Károly király felé az ausztrál parlamentben hétfőn. Az angol király Ausztráliában tett látogatásának második napján tartott beszédet a törvényhozók előtt Canberrában, mikor a őslakos származású Thorpe népirtást emlegetett és a király felé üvöltött.

photo_camera Fotó: LUKAS COCH/AFP

Ausztrália az egykori brit gyarmatokat tömörítő Nemzetközösség tagja, ahol a király az államfő. Thorpe évek óta próbálja elérni, hogy az ausztrál kormány kössön szerződést a kontinens első lakosaival. Ausztrália az egyetlen volt brit gyarmat, ahol nincs még ehhez hasonló szerződés, márpedig az őslakos kisebbségek állítják, hogy soha nem adták át szuverenitásukat és földjeiket a briteknek.

Thorpe szerint a királynak utasítania kell a parlamentet, hogy kezdjen tárgyalásokat az őslakosokkal. „Nem hajolhatunk meg a gyarmatosítók előtt, akiknek az őseik felelősek a tömeggyilkosságokért, a népirtásért” – mondta a szenátor hagyományos oposszumbőr köpenybe bújva.

Az ausztrál fővárosba tett látogatása alatt a király eredetileg is foglalkozott volna az őslakos népekkel, de Thorpe akciója miatt kénytelen volt közvetlenebbül szembesülnie a problémával. A király a bekiabálás előtt arról beszélt, hogy mit tanult az őslakos közösségektől. „Ausztráliában tett számos látogatásom során tanúja voltam annak a bátorságnak és reménynek, amely a nemzetet a megbékélés felé vezető hosszú és néha nehéz úton vezette” – mondta.

photo_camera Fotó: DAVID GRAY/AFP

Bár néhány tiltakozó összegyűlt a parlament épülete előtt, többen voltak azok, akik ausztrál zászlókat lengetve fogadták a királyi családot. (BBC)