Gyanúsítottat sem hallgattak ki még K. Endre ügyében

bűnügy
október 22., 10:23

„Hol tart a nyomozás K. Endre ügyében?” – címmel tett fel írásbeli kérdést Polt Péter legfőbb ügyésznek Komjáthi Imre szocialista képviselő. Azt szerette volna tudni, hogy

  • milyen bűncselekmény gyanúja merült fel K. Endre esetével összefüggésben?
  • Milyen nyomozati eljárásokat folytattak le eddig a történtek kapcsán? Sor került-e már K. Endre gyanúsítottként történő kihallgatására?
  • Lezárult-e már a nyomozás?
  • Mikor léphet tárgyalási szakaszba az ügy?

Polt válaszában azt írta, az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztálya büntetőügyben hamis tanúzásra felhívás miatt nyomoz, az ügy még felderítési szakaszban van, „gyanúsítottat még nem hallgattak ki”.

A 444 februárban írta meg, hogy Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyerekotthon igazgatóhelyettesének, aki segített abban, hogy Vásárhelyi János igazgató eltussolhassa, hogy több mint egy évtizeden keresztül szexuálisan molesztálta az otthonban élő gyerekeket.

K. Endre és áldozata, akit ismét befolyásolni próbált.
photo_camera K. Endre és áldozata. Forrás: RTL

Az ügyből hatalmas politikai botrány lett, amibe belebukott Novák mellett Varga Judit igazságügyi miniszter, de a Novákot korábban patronáló Balog Zoltán exminiszter súlyos felelőssége is felmerült, ő le is mondott a református egyház zsinati elnökségéről.

Novák a mai napig nem adott kimerítő magyarázatot arra, hogyan fordulhatott elő, hogy köztársasági elnöki kegyelmet adott egy olyan embernek, aki egy pedofil áldozatait próbálta befolyásolni. Szeptember végén egy budai kávézóban találtuk meg, interjút kértünk tőle:

link Forrás