Korrupció miatt több mint 20 évre ítélték Alejandro Toledo volt perui elnököt

külföld
október 22., 07:14

Egy perui bíróság 20 év, 6 hónap börtönbüntetésre ítélte Alejandro Toledo volt elnököt korrupció és pénzmosás miatt, írja a BBC. A 78 éves Toledo 2001 és 2006 között volt hivatalban.

Alejandro Toledo 2016 június 17-én, egy Venezueláról szóló háttérbeszélgetésen a CSIS washingtoni központjában.
photo_camera Alejandro Toledo 2016 június 17-én, egy Venezueláról szóló háttérbeszélgetésen a CSIS washingtoni központjában. Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Az ügyészek szerint a volt elnök 35 millió dollár - 1,3 milliárd forint - kenőpénzt fogadott el a brazil Odebrecht építőipari cégtől, cserébe az több útépítési beruházást is megkapott az ország déli részén. A volt elnököt öt évvel ezelőtt tartóztatták le Kaliforniában, tavaly adták ki Perunak. A brazil vállalat elismerte, hogy több millió dollár kenőpénzt fizetett tisztviselőknek Latin-Amerikában és az Egyesült Államokban, hogy állami megrendeléseket szerezzen.

Inés Rojas bírónő szerint a peruiak bíztak Toledo elnökben, aki felelős volt az államháztartás irányításáért és az erőforrások védelméért és helyes felhasználásának biztosításáért. Toledo ehelyett a bíró szerint „becsapta az államot”. A volt elnök tagadta az ellene felhozott vádakat.

2019-ben egy másik korábbi perui elnök, Alan García fejbe lőtte magát, amikor a rendőrök letartóztatták volna az ügyben. Két másik volt perui elnök, Pedro Pablo Kuczynski és Ollanta Humala ellen is nyomoz a rendőrség.