Nem sok helyen, de már elérhető a bolti készpénzfelvétel

gazdaság
október 22., 09:28

A törvény hatályba lépése után több mint egy évvel elindult a bolti készpénzfelvétel, egyelőre azonban csak egy-két kisboltban elérhető a szolgáltatás, írja a Bank360.

photo_camera Fotó: Kiss Bence/444

A 2023 júliusa óta életben lévő törvény értelmében havonta kétszer összesen maximum 40 ezer forint erejéig díjmentesen lehet készpénzt felvenni készpénzt a boltokban. A gyakorlatban azonban a megvalósítás késett, és nem csak azért, mert az üzletek nem akarták bevezetni ezt a számukra nem kötelező szolgáltatást. Volt olyan falusi kisbolt, ami kifejezetten szerette volna, de hiába próbálkozott több banknál is, egyik sem adott neki megfelelő terminált. Az OTP idén nyárra megoldotta ezt a fejlesztést, és annál a néhány kereskedőnél, aki ezt igényelte, kicserélte a terminált egy újabbra, amin már működik a vásárlás készpénzátvétellel funkció.

A lap szerint a gyakorlat a jogszabálynál kicsit szigorúbb lett. A már működő cashback szolgáltatással a vásárlók csak akkor tudnak készpénzt felvenni a boltban, ha minimum 3 ezer forintért vásárolnak, a felvehető készpénz összege kerek 1000 forint lehet csak, minimum 1000 és maximum 20 ezer forint vehető fel egy alkalommal. A jogszabályban nincs minimális vásárlási összeg, elvileg mind a 40 ezer forintot fel lehetne venni egy összegben, sőt, akár többet is fel lehetne venni, de azért már díjat számolhatnak fel a bankok.

A kisboltoknak hasznos lehet ez az opció, a nagyobb üzletláncok közül azonban egyedül Penny vezette be a szolgáltatást, 2015-ben. Az elfogadott bankkártyák köre viszont szűk: csak a Mastercard vagy Maestro típusú kártyával rendelkező OTP-s ügyfelek tudnak készpénzt felvenni a boltokban